Medic de familie: In cinci ani, medicina de familie nu va mai exista

09/03/2018

Medic de familie: In cinci ani, medicina de familie nu va mai exista

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-de-familie-in-cinci-ani-medicina-de-familie-nu-va-mai-exista/


Medicina de familie este impinsa spre faliment si in circa cinci ani, specialitatea care asigura asistenta medicala primara populatiei nu va mai exista, avertizeaza dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), potrivit RFI.

Intr-o tara cu un sistem de sanatate care functioneaza bine, asistenta medicala primara este baza sistemului de sanatate, asigurand 90% din consultatiile anuale. Asta inseamna ca problemele sunt rezolvate la primul nivel, insa medicul de familie trebuie sa fie finantat corespunzator, spune dr. Sandra Alexiu.

“Toti banii din Fondul Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), care se strang de la pacienti, se duc catre spitale. Se pompeaza bani in spitale, in medicina de inalta performanta, fara sa platesti acolo unde se poate degreva, exact sistemul superior se poate degreva, daca se investeste  in medicina de familie. Asa este politica de sanatate a oricarui stat cu un sistem de sanatate normal. Asa se face. In Romania, procentul pe care functioneaza asistenta medicala primara este de 5,8%, in conditiile in care ar trebui sa primeasca 12 – 15 % din bani. Asistenta medicala primara asigura 111 milioane de consultatii pe an”, a declarat pentru RFI, dr. Sandra Alexiu.

Medicul mai spune ca veniturile medicilor de familie si ale celor din cabinetele independente din ambulatoriul de specialitate, ca si asistentii medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiaza de maririle oferite de Guvern, desi fac parte din sistemul public de sanatate.

Din circa 40.000 de medici care au contract cu casele de asigurari de sanatate, 11.256 sunt medici de familie si inca 10.000 sunt medici din ambulatoriul de specialitate. Asta inseamna ca jumatate din medici nu vor avea venituri similare colegilor din spitale, si nici asistentele acestora.

Mai mult, medicii de familie trebuie sa plateasca din buzunar contravaloarea unor retete care ar fi fost eliberate eronat.

“Au venit imputari dupa controalele Curtii de Conturi. Personal, am de dat inapoi catre casa de asigurari, pentru controalele care reprezinta retetele din 2014, 2015 si 2016, suma de 78  de milioane de lei vechi. Alte colege din judet ajung pana la 400 de milioane de lei vechi.  Si asta, pentru ca sistemul informatic ne-a dat valori eronate. Pacientul aparea in sistem cu handicap sau veteran de razboi, iar acum ni se imputa noua valorile retetelor pe care le-am dat in functie de ce scria in sistem. Din 2013, legea stipuleaza ca nu trebuie sa mai solicitam dovada de asigurat de la pacienti pentru ca dovada apare in sistemul informatic. Suntem loviti din toate partile. Varsta medie in medicina de familie, la aceasta ora, este de 54 de ani, Codul Fiscal ne ia jumatate din fonduri, avem de dat bani dupa notificarile de la casa de asigurari de sanatate, valorile de punct nu cresc…Nici nu o sa mai existam…In cinci ani, medicina de familie nu va mai exista.”, a conchis medicul de familie Sandra Alexiu, potrivit RFI.

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Cristina Pavel says:

    Consider ca, dacă li se imputa medicilor de familie plata unor erori ale sistemului informatic, singura cale posibila este doar apelul la justiție. Mai ales dacă este vorba despre sume atât de mari (mii de lei vechi, care depășesc veniturile unui cabinet de MF).

  2. nacu alexandru says:

    Perfect adevarat cheltuielile cabinetului au crescut,Eu platesc caldura 1000 lei lunar, incalzire electrica,transportul s-a scumpit,fac 160km zilnic naveta,cine sa auda? Deci Tot inainte Tovarasi…Uraaa,Uraaaa…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela