Medic de familie: In 11 ani este posibil ca jumatate dintre medicii de familie sa iasa din sistem

08/05/2017

Medic de familie: In 11 ani este posibil ca jumatate dintre medicii de familie sa iasa din sistem

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-de-familie-in-11-ani-este-posibil-ca-jumatate-dintre-medicii-de-familie-sa-iasa-din-sistem/

Medicii de familie sunt tot mai putini, iar cei care mai sunt au varste peste medie, in mare parte. In plus, nici sistemul nu le ofera o viata usoara, ci din contra.

Toate astea in timp ce se constata ca peste vreo zece ani, nu vom mai avea medici de familie. Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei au lansat de curand un chestionar pentru medicii de familiei legat de vaccinare. Ceea ce a reiesit din chestionar este si mai trist.

“Din chestionarul pe care noi l-am realizat a reiesit faptul ca peste 75 % au varsta peste 40 de ani. Dintr-o cercetare pe care am facut-o la nivelul Societatii Nationale de Medicina Familiei, rezulta ca media de varsta este undeva la 52 – 54 de ani in randul mediiclor de familie la nivel national. Asta inseamna ca in 11 ani este posibil ca jumatate dintre medicii de familie sa iasa din sistem ” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie si coordonatorul Grupului de Vaccinologie – SNMF.

Semnale de alarma s-au tot tras in ultimii ani, dar cine sa le vada si cine sa le auda? Si apoi, ce ar mai fi de facut daca tinerii medicii prefera specialitati mai bine remunerate ori chiar sa plece peste hotare?!

“Eu nu vad in acest moment o alta masa de medici de familie in asteptare si care sa poata suplini numarul medicilor care vor iesi din sistem. Clar, este o problema uriasa de atragare a mediiclor in zona medicinei de familiei”, a mai prezeciat dr. Gindrovel Dumitra.

In Romania, sunt deja zeci de localitati rurale fara niciun medic de familiei. Pacientii parcurg distante considerabile pana intr-o alta localitate unde exista un cabinet medical sau un spital.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: