Medic: De anul viitor se va schimba complet modul de abordare a infectiei cu hepatita C

05/07/2017

Medic: De anul viitor se va schimba complet modul de abordare a infectiei cu hepatita C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-de-anul-viitor-se-va-schimba-complet-modul-de-abordare-a-infectiei-cu-hepatita-c/

Managerul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, spune de anul viitor se va schimba complet modul de abordare a infectiei cu hepatita C atat in ceea ce priveste screeningul, dar si in ce priveste abordarea terapeutica si accesul la terapie.

Potrivit specialistului, rata de vindecare a pacientilor cu hepatita C tratati cu interferon free este de 99,32%.
Streinu-Cercel a spus ca screeningul in prezent este “inconstant”, iar educatia privind hepatita B, C si HIV se afla la cote reduse.

“Daca vrem sa punem in actiuni un plan de bataie automat trebuie sa mergem si sa ii informam pe oameni cum se transmit aceste virusuri. Trebuie sa fim repetitivi. Daca ramanem la nivelul actual de abordare a problemei, adica tratam si noi cate 5.000, cate 7.000, 8.000, 10.000, in 2030 vom fi tot acolo. Adica avand in jur de 30% pacienti care au F0 si care nu intra la tratament inca un 20% cu F1(n.r.—fibroza) si nu intra la tratament, inca un 30% care sunt F2 si care iarasi nu intra la tratament daca nu au comorbiditati. Deci tot acestia aproape 80% nu ii tratam in momentul de fata”, a declarat prof. dr. Streinu-Cercel, conform Agerpres.

De asemenea, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Hepatita,  Marinela Debu a declarat ca este necesar un program de depistare precoce, dar si cresterea gradului de constientizare si gratuitatea analizelor prin care se monitorizeaza hepatitele cronice virale.

Ea a semnalat ca exista o problema cu vaccinarea in ceea ce priveste hepatita.

Marinela Debu a mai spus ca se estimeaza ca 71 milioane de oameni la nivel global au hepatita C, iar 257 de milioane sunt afectati de virusul hepatitei B.

“Vaccinarea in hepatita B a facut minuni. Din octombrie 1995 au fost atat de multe vieti salvate. Sunt necesare programe de preventie, acces la tratament si monitorizare”, a mai spus Debu, conform sursei mentionate.

Medicii de familie pot accesa un studiu de caz interactiv despre Hepatita B, AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: