Medic: Aproximativ un milion de romani au astm bronsic

25/06/2018

Medic: Aproximativ un milion de romani au astm bronsic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-aproximativ-un-milion-de-romani-au-astm-bronsic/


Aproximativ un milion de romani au astm bronsic, a afirmat prof. dr. Florin Mihaltan, precizand insa ca sunt diagnosticati mai putin de jumatate.

Potrivit pneumologului, 9,8% din populatiei Romaniei are boala pulmonara obstructiva cronica si sunt diagnosticati mai putin de 40%, relateaza Agerpres.

In ceea ce priveste bronsiectaziile (dilatare a bronhiilor), Mihaltan a spus ca se estimeaza ca aproximativ 50% dintre pacientii cu BPOC au si aceasta asociere, boala fiind subdiagnosticata.

Totodata, de sindrom de apnee in somn sufera aproximativ 6% din populatie, ceea ce inseamna 800.000 – 1.000.000 de persoane. De ronhopatie cronica (sforait) sufera pana la 40% – 60% dintre romani, conform datelor prezentate intr-o conferinta de presa.

Florin Mihaltan a atentionat asupra faptului ca 12.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar.

“La ora actuala este o competitie deschisa intre cancerul pulmonar si infectiile respiratorii si ramane si tuberculoza in top. (…) Ei (n.r. – pacientii) nu cunosc factorii de risc. Fumatorul minimalizeaza aceasta dependenta de nicotina. Cei care sunt expusi poluarii, la fel, stiu foarte putine notiuni despre zonele poluate. Este un demers pe care ei trebuie sa-l inteleaga, iar asta tine de partea educationala. Multe dintre aceste afectiuni au un debut ascuns, minimalizat de pacienti si interpretat gresit”, a explicat medicul, potrivit sursei mentionate.

Continut educational:

Si consilierul de stat Diana Paun de la Administratia Prezidentiala a subliniat ca prin preventie si informarea cu privire la factorii de risc, se pot reduce incidenta si mortalitatea.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab