Medic: A inceput sezonul de toamna-iarna al virozelor respiratorii in randul copiilor

18/10/2023
Medic: A inceput sezonul de toamna-iarna al virozelor respiratorii in randul copiilor

Medic: A inceput sezonul de toamna-iarna al virozelor respiratorii in randul copiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-a-inceput-sezonul-de-toamna-iarna-al-virozelor-respiratorii-in-randul-copiilor/

Medicii de la Spitalul pentru copii ‘Sfanta Maria’ din Iasi atrag atentia ca a inceput sezonul virozelor respiratorii de sezon si copiii sunt adusi in numar tot mai mare la spital.

Purtatorul de cuvant al Spitalului pentru copii ‘Sfanta Maria’ Iasi, dr Solange Rosu, spune ca vremea rece va genera o crestere a adresabilitatii la UPU prin viroze respiratorii sezoniere, gripa, bronsiolita prin virus sincitial respirator, COVID-19.

“Aceste virusuri pot coexista si genera manifestari clinice de intensitate diferita in functie de particularitatea cazului. Infectiile respiratorii acute reprezinta o problema constanta de sanatate publica care provoaca morbiditate si mortalitate inclusiv in populatia de varsta pediatrica. De aceea ne-am propus sa actualizam informatiile absolut necesare pentru prevenirea si tratarea acestor afectiuni. Masurile de preventie si control pentru infectiile respiratorii reprezinta o componenta cheie a practicii pentru a reduce transmiterea in mediile de sanatate si in orice colectivitate”, a declarat coordonatorul UPU al Spitalului pentru copii ‘Sfanta Maria’ Iasi, conf univ dr Solange Tamara Rosu, potrivit Agerpres.

Aceeasi sursa mentioneaza ca grupele cu risc pentru forme severe de viroze respiratorii sunt sugarii, prematurii, copii din grupa de varsta 1-5 ani.

“Pot dezvolta forme severe in special copiii sub varsta de doi ani, datorita lipsei de imunitate castigate natural prin contact cu virusurile respiratorii sezoniere. La fel si copii cu boli cronice respiratorii, cardiace, metabolice, hematologice, renale, neurologice”, a mai explicat dr Solange Tamara Rosu.

In ceea ce priveste preventia, coordonatorul UPU al Spitalului pentru copii ‘Sfanta Maria’ Iasi recomanda o igiena corecta a mainilor prin utilizarea apei si sapunului cel putin timp de 20- 30 secunde sau utilizare de antiseptic.

De asemenea, medicul recomanda utilizarea corecta a mastii de protectie, in prezenta bolilor respiratorii in colectivitate, evitarea socializarii in spatii aglomerate si inchise.

O alta recomandare vizeaza aerisirea naturala a spatiilor in care se desfasoara activitati curente, precum si vaccinarea grupurilor cu risc, adica a sugarilor cu varste de peste 6 luni, copiilor si adolescentilor, dar si vaccinarea grupurilor ocupationale cu risc din sistemul de sanatate si cel de educatie. Medicul recomanda, totodata, si vaccinarea membrilor familiei in care exista copil cu risc pentru forme severe de boala.

“Imunizarea impotriva acestor virusuri ramane cea mai buna protectie pentru reducerea riscului de imbolnavire grava, spitalizarii, impact pe termen lung asupra sanatatii si chiar decese in situatii particulare. Vaccinul antigripal este recomandat in aceasta perioada, inaintea debutului de sezon gripal, in vederea asigurarii in timp util a unei protectii optime. Pentru pacientii intre 6 luni varsta si 8 ani care primesc vaccin antigripal pentru prima data sau a caror stare de vaccinare este necunoscuta se recomanda doua doze de vaccin la un interval de patru saptamani. Restul copiilor primesc doar o singura doza in acest sezon”, a mai precizat dr Solange Tamara Rosu.

Etichete: sezonul virozelor respiratorii pentru copii, viroze respiratorii, infectii respiratorii copii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: