Masuri de prevenire a gripei de sezon

01/02/2016

Masuri de prevenire a gripei de sezon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/masuri-de-prevenire-a-gripei-de-sezon/

ministerul-sanatatii2In Romania gripa este supravegheata in mod specific de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Incepand din 28 septembrie 2015 CNSCBT emite rapoarte saptamanale privind evolutia gripei si semnaleaza Ministerului Sanatatii situatiile care pot pune problema evolutiei epidemice a acestei infectii.
 
Reprezentantii Ministerului Sanatatii transmit printr-un comunicat de presa ca “in acest moment nu exista informatii legate de iminenta aparitiei  unei epidemii de gripa”.

Pana in prezent, specialistii in sanatate publica au informat MS ca activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica larga si fara tendinta de crestere semnificativa.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute si pana in data de 27 ianuarie 2016, s-au inregistrat 31 cazuri de gripa confirmate in laborator la nivel national.
Numarul total de infectii respiratorii acute  este cu 8% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi saptamana  din anul 2015 si cu 11% mai mare decat cel din saptamana precedenta.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sanatatii a achizitionat initial un numar de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local. Numarul de doze a fost suplimentat la sfarsitul anului trecut cu inca 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc, mai scrie in sursa citata.

Vaccinul gripal distribuit in acest an contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1.

Ca in fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale.
Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica persoane cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare,  boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sanatatii si recomandarilor OMS si ECDC.

Avand in vedere situatia din Ucraina, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiilor de Sanatate Publica sa se asigure ca unitatile sanitare  iau toate masurile de prevenire specifica si nespecifica a gripei (purtarea echiamentului de protectie, limitarea circulatiei  bolnavilor si apartinatorilor, vaccinarea antigripala a personalului medical) si sa raporteze  zilnic  orice caz  cu evolutie si simptomatologie asemenatoare gripei.
 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: