Manualul Merck – Icterul la adult

03/03/2014

Manualul Merck – Icterul la adult

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/manualul-merck-icterul-la-adult/

Pentru medicii de familie a crescut procentul acordat per capitaIcterul reprezinta coloratia galbena a pielii si mucoaselor din cauza excesului de bilirubina circulanta (hiperbilirubinemia). Icterul devine vizibil cand nivelul bilirubinei este de aproximativ 2 – 3 mg/dl.

Textul de mai jos este o selectie din capitolul corespunzator disponibil im Manualul Merck – 88 de simptome frecvente.

Fiziopatologie

Hiperbilirubinemia poate implica predominant bilirubina neconjugata sau bilirubina conjugata.

Hiperbilirubina neconjugata este cauzata de productia crescuta, de scaderea absorbtiei hepatice si scaderea conjugarii.

Hiper bilirubina conjugata este cauzata cel mai frecvent de disfunctia hepatocitelor, incetinirea excretiei bilei din ficat si obstructia fluxului biliar extrahepatic.

Etiologie

Cele mai comune etiologii sunt hepatitele inflamatorii (hepatite virale, hepatite autoimune, leziunile hepatice toxice), boala hepatica alcoolica si obstructia biliara.

Pentru tabelul integral al mecanismelor si cauzelor icterului la adult vezi Manualul Merck.

Evaluare

Anamneza trebuie sa evidentieze debutul si durata icterului. Simptomele asociate importante include: febra, simptome prodromale (stare generala alterata) inainte de icter, schimbarea culorii urinei si scaunelor, prurit si dureri abdominale.

Ancheta complementara trebuie sa evidentieze simptomele posibilelor cauze, cum ar fi: scadere in greutate si dureri abdominale (cancer), durere si tumefactie articulara (hepatita autoimuna sau virala, hemocromatoza), menstre absente (sarcina).

Antecedentele personale patologice trebuie sa identifice bolile cauzatoare cunoscute, cum ar fi boala hepatobiliara, boli care pot determina hemoliza, boli asociate cu boala hepatica sau biliara, infectia cu HIV sau SIDA.

Examen fizic

Semnele vitale sunt evaluate pentru evidentierea febrei sau a semnelor de toxicitate sistemica.

Examinarea capului si a gatului include inspectia sclerelor si a limbii pentru evidentierea icterului. La barbate se verifica pretenta atrofiei testiculare si a ginecomastiei.

Examenul neurologic include verificare statusului mintal si a prezentei asterixisului.

Interpretarea manifestarilor

Icterul acut la o persoana tanara si sanatoasa sugereaza o hepatita acuta virala.

Un istoric de consum cronic de alcool sugereaza boala hepatica alcoolica.

Icterul nedureros pa cientii varstnici, cu scadere in greutate si masa tumorala, dar nu prurit minim sugereaza obstructia biliara cauzata de cancer.

Pentru lista complete a examnelui fizic vezi Manualul Merck.

Manifestari care sugereaza cauza icterului

Intre factorii de risc se numara: abuzul de alcool, cancer GI, boala inflamatorie intestinala, sarcina, colecistectomie anterioara.

merkManualul Merck descrie cele mai frecvente 88 de simptome sub forma unui ghid practic, permitand specialistilor din sanatate sa evalueze cu acuratete un pacient pentru stabilirea tratamentului corect.

Manualul Merck pentru medicii de familie la oferta speciala aici. In formularul de comanda va fi introdus codul promotional “formaremedicala“.

1 Comentarii

  1. Mihaela Bejan says:

    Cât costă.cum cumpăr?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: