Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara

09/02/2024
Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara

Mamografii gratuite la Spitalul Victor Babes Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mamografii-gratuite-la-spitalul-victor-babes-timisoara-2/

Mamografia, o tehnica importanta de screening pentru depistarea precoce a cancerului de san, ofera posibilitatea unui tratament adecvat in stadiile incipiente ale bolii.

Detectarea timpurie a cancerului de san cu ajutorul acestei investigatii imagistice poate face diferenta intre vindecare si evolutia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calitatii vietii.

La Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se pot face mamografii gratuite, potrivit anuntului facut de unitatea sanitara.

Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar si a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibila initierea tratamentului intr-un timp cat mai scurt. Tratamentul precoce face ca sansele de succes sa fie mult mai mari si poate elimina necesitatea unor interventii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

“Desi cancerul de san se numara printre afectiunile oncologice ce pot fi depistate in stadii incipiente, prin investigatii imagistice, numarul femeilor care isi fac un control regulat este in continuare mic. Anul trecut, in urma unei campanii de screening, au fost investigate 1300 de femei. Peste 10 la suta dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. In cadrul Laboratorului de Radiologie, insa, putem aprofunda investigatiile, in cazul in care exista o suspiciune de boala oncologica, cu examen ecografic, IRM de san, iar apoi sa realizam o biopsie mamara”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie si imagistica medicala, potrivit unui comunicat de presa.

Depistarea precoce, in stadii incipiente, a unei boli oncologice de san face ca sansele de vindecare sa fie de peste 95 la suta. In Romania, insa, cancerul de san este principala cauza de mortalitate la femei. Statisticile arata ca una din opt femei este diagnosticata cu cancer mamar.

“Celulele canceroase pot migra, dezvoltand metastaze. De aceea, cu cat aceste celule „bolnave” sunt distruse mai repede, cu atat sansele de a supravietui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezinta, de fapt, primul pas in depistarea imagistica a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem in dotarea Laboratorului de Imagistica Medicala este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteza este cea mai moderna metoda pentru diagnosticarea imagistica a nodulilor. Practic, sanul este scanat in doua incidente, iar tomosinteza permite obtinerea unor imagini 3D de inalta rezolutie cu intregul san. Astfel, prin aceasta tehnica pot fi depistate microcalcificarile la nivelul sanului, mai ales ca acestea reprezinta un semnal de alarma care precede aparitia unui cancer mamar”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiologie si imagistica medicala.

Mamografia se recomanda a fi facuta o data la doi ani, dupa varsta de 40 de ani, sau ori de cate ori se observa modificari la nivelul sanului, forma, culoare, textura.

Mamografiile sunt gratuite in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes, in baza unei trimiteri de la medicul specialist si a biletului de decont CAS.

Etichete: mamografia, mamografii gratuite, depistare cancer de san, spitalul victor babes timisoara

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: