Maladiile pulmonare vor putea fi vindecate. Au fost descoperite celulele susa care ajuta la regenerarea plamanilor

12/05/2011

Maladiile pulmonare vor putea fi vindecate. Au fost descoperite celulele susa care ajuta la regenerarea plamanilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/maladiile-pulmonare-vor-putea-fi-vindecate-au-fost-descoperite-celulele-susa-care-ajuta-la-regenerarea-plamanilor/

Cercetatorii americani au descoperit celulele susa pulmonare care joaca un rol cheie in regenerarea tesuturilor plamanilor, potrivit unui studiu ce a fost publicat miercuri, in New England Journal of Medicine.

“Acest studiu a scos in evidenta pentru prima oara o veritabila celula susa pulmonara care ofera, potential, persoanelor ce sufera de maladii cronice ale plamanilor o optiune de tratament total noua, regenerand sau reparand partile avariate ale acestor organe“, a declarat medicul Piero Anversa, directorul Centrului de medicina regenerativa din cadrul Hospital Brigham and Women din Boston, principalul autor al studiului.

Aceste celule pulmonare sunt capabile sa se regenereze si sa formeze si apoi sa se integreze in structuri biologice multiple ale plamanului, precum bronhiole, alveole si capilare pulmonare, a precizat acelasi medic.

Lucrand pe esantioane de tesuturi pulmonare prelevate cu ocazia unor interventii chirurgicale, savantii americani au identificat si izolat celule susa pulmonare umane inainte de a testa, in eprubeta, functiile acestora.

Aceste celule au fost injectate apoi unor soareci ai caror plamani erau afectati. Cercetatorii au constatat cacelulele introduse puteau sa se reproduca pentru a crea noi bronhiole, alveole si capilare pulmonare,capabile de a se integra in structura tesuturilor existente ale plamanilor acelor soareci.

“Acestea sunt primele etape esentiale pentru a dezvolta tratamente clinice pentru pacientii suferind de maladii pulmonare impotriva carora nu exista niciun tratament”, a declarat medicul Joseph Loscalzo de la Hospital Brigham and Women din Boston, coautor al studiului.

Studiul a fost finantat de National Institutes of Health si a fost publicat in New England Journal of Medicine din 12 mai.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful OMS a precizat ca donarea de vaccinuri catre tarile sarace trebuie sa se faca in cateva zile, nu luni

Optimizarea platformei de vaccinare pentru optiunea de programare a copiilor din grupa 12-15 ani

Proiectul “Zi libera pentru vaccinare” – respins de Senat

Peste 29.000 de doze de vaccin anti-Covid administrate in cabinetele medicilor de familie

La cinci case de asigurari de sanatate au fost ocupate posturile de directori generali