“Maini curate in spitale”, o campanie a Ministerului Sanatatii

05/12/2016

“Maini curate in spitale”, o campanie a Ministerului Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/maini-curate-in-spitale-o-campanie-a-ministerului-sanatatii/

dezinfectanti-mainiMinisterul Sanatatii a lansat campania ‘Maini curate in spitale’, care are drept scop informarea si constientizarea personalului medical, a pacientilor si a publicului despre cat de importanta este dezinfectia mainilor in prevenirea infectiilor nosocomiale.

Mesajul-cheie al proiectului este ‘Dezinfecteaza-ti mainile, salvezi o viata!’ si vine sa intareasca ideea ca, aplicata in spitale la momentul potrivit, igiena mainilor poate salva viata unor pacienti. Este pentru prima data cand Ministerul Sanatatii deruleaza o campanie de informare publica pe aceasta tema, in contextul in care studiile arata ca majoritatea infectiilor din spitale sunt cauzate de mainile murdare.

Campania de comunicare cuprinde:
– doua spoturi TV care vor fi difuzate la posturile de televiziune si in online
– flyere care vor fi impartite in spitale
– lansarea pagini web mainicurateinspitale.ro.

“Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid si util in practica pastrarii igienei mainilor, cu atat mai mult cu cat ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectarii. Din pacate, in unitatile medicale din Romania, consumul de substante dezinfectante este destul de scazut. Dezinfectarea mainilor in mediul spitalicesc nu se face asa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu”, potrivit Agerpres.

Importanta igienizarii mainilor in spitale este subliniata si intr-un raport al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), publicat in 2013, care arata ca la nivelul acelui an,  in spitalele din Romania prevalenta infectiilor nosocomiale era cea mai mare in sectiile de terapie intensiva.
Potrivit raportului, Romania avea probleme in privinta a trei indicatori: dezinfectantul mainilor cu solutii pe baza de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacitatii de izolare a pacientilor infectati) si cadre medicale dedicate preventiei si controlului infectiilor.
De asemenea, raportul ECDC mai arata ca, in fiecare zi, in spitalele europene, 80.000 de pacienti, adica unul din 18, sufera de cel putin o infectie nosocomiala.

Acest studiul a fost efectuat in peste o mie de spitale din 30 de tari europene.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: