In mai putin de o luna, cardul de sanatate devine obligatoriu

08/04/2015

In mai putin de o luna, cardul de sanatate devine obligatoriu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mai-putin-de-o-luna-cardul-de-sanatate-devine-obligatoriu/

Cardul-electronic-de-asigurari-de-sanatateCardul devine unicul instrument in baza caruia asiguratii vor beneficia de servicii medicale de la 1 mai. La acest moment, spitalele, policlinicile si farmaciile nu-l folosesc inca, iar medicii de familie sunt singurii care au inceput sa activeze cardul de sanatate.

 Cum se utilizeaza cardul de sanatate?

Odata activat ( la orice furnizor de servicii medicale, respectiv cabinet de medicina primara, spital, ambulatoriu, laborator, la care asiguratul a ajuns prima data dupa intrarea in posesie), cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la furnizorii aflati in contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

Furnizorul va introduce cardul in cititor, iar asiguratul va tasta codul Pin.

Instant, aplicatia cardului va afisa un mesaj in care va informa furnizorul daca posesorul cardului este asigurat sau nu.

Utilizarea cardului reprezinta dovada ca asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. In acest fel se valideaza serviciul de care a beneficiat, in vederea decontarii din fondul de asigurari sociale de sanatate.

Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate

Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate.

 Ce facem in situatia in care cardul de sanatate se blocheaza?

Daca asiguratul tasteaza gresit, de cinci ori consecutiv, codul pin al cardului de sanatate, acesta se blocheaza.

In aceasta situatie, medicul va telefona la numarul de helpdesk 021.202.6995, unde se aloca un numar de tichet, iar prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se dau informatiile privind cardul blocat.

Cum se obtine un nou card de sanatate?

Asiguratii care au primit carduri nationale de asigurari sociale de sanatate cu date personale eronate, sau au pierdut/distrus acest document, vor solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla.

Asiguratii vor primi cu titlu gratuit noul card de sanatate in situatia in care cardul contine date eronate.

Asiguratii vor plati contravaloarea serviciilor de productie si distribuire prin posta a noului card, in cazul pierderii/distrugerii cardului initial.

Costurile sunt de 2,2 euro + TVA pentru productia cardului, plus 2,74 lei + TVA pentru distribuirea lui. (circa 15 lei, in total).  

Plata se va face la sediul casei de asigurari in evidenta careia se afla asiguratul.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate

In cazul solicitarii unui nou card de sanatate, pana la primirea acestuia, asiguratul va beneficia de servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.

De asemenea, pentru asiguratii care refuza primirea cardului de sanatate din motive religioase sau de constiinta, in baza unei cereri in care se expun motivele refuzului, casa de asigurari de sanatate va elibera adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate.

Adeverinta  este valabila trei luni de la eliberare.

Cand va deveni obligatoriu cardul national de sanatate?

Pana la data de 30 aprilie 2015, sistemul cardului de sanatate va functiona in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale. Incepand cu data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Important!

Cardul de sanatate va asigura accesul la servicii medicale pe teritoriul Romaniei. Pentru servicii medicale devenite necesare in timpul sederii temporare pe teritoriul unei tari din spatiul UE/SEE/Elvetia, asiguratul poate solicita la casa de asigurari eliberarea unui card european de sanatate CEASS.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: