MAE: Raspandirea polio-virusurilor – Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala

30/10/2015

MAE: Raspandirea polio-virusurilor – Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mae-raspandirea-polio-virusurilor-urgenta-de-sanatate-publica-de-importanta-internationala/

alerta-calatorie-polioMinisterul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel international constituie un risc si o Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala.

In acest sens, OMS si specialistii structurilor de sanatate publica reitereaza necesitatea vaccinarii obligatorii a persoanelor care calatoresc spre Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatoriala, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Pakistan, Siria, Somalia si Ucraina.

Pentru cetatenii romani care nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia

In comunicatul de presa transmis de MAE, se mai precizeaza  ca este obligatorie vaccinarea persoanelor care calatoresc dinspre Afganistan, Pakistan si Somalia sic a aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera (rutier, naval, aerian), fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio.

In caz contrar, mai atrage atentia MAE, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective care solicita viza pentru Romania li se va solicita certificatul de vaccinari internationale, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii.

Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.

In prezent, nu se solicita vaccinarea obligatorie a cetatenilor din Ucraina care calatoresc spre Romania sau alte tari.

MAE recomanda consultarea paginilor de internet www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, www.mae.ro.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Stancioiu Vergina says:

    Este o decizie foarte bună. Refuzul pentru vaccinarea prin PNS…Este mare.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati