Lucian Duta, in control judiciar. Fostul sef al CNAS este cercetat de DNA pentru luare de mita

05/04/2017

Lucian Duta, in control judiciar. Fostul sef al CNAS este cercetat de DNA pentru luare de mita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lucian-duta-in-control-judiciar-fostul-sef-al-cnas-este-cercetat-de-dna-pentru-luare-de-mita/

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si control judiciar, cu fixarea unei cautiuni de 4.500.000 de lei, fata de Lucian Duta, la data faptelor presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata (patru acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, in ordonanta de dispunere a controlului judiciar pe cautiune intocmita de procurori exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 – 2012, inculpatul Duta Nicolae Lucian, in calitate de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, avand atributii de ordonator de credite, a pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii a doua firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea si derularea in bune conditii a unor contracte/acte aditionale incheiate de institutia pe care o reprezenta cu societatile respective, dupa cum urmeaza:

– 5.000.000 euro, in legatura cu incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea si Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania,

– 2.400.000 euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru Proiectarea, Construirea si Operarea unui Sistem Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania, extindere C.A.S.A. – O.P.S.N.A.J.,

– 200.000 euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord – cadru de servicii, avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat,

– 1.000.000 euro in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

Sumele de bani au fost remise inculpatului Duta Nicolae Lucian fie in numerar (in mai multe transe) fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla (prin operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii).

“Din sumele de bani virate in contul firmei controlate de Duta Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea un teren in mun. Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4”, mai scrie in comunicat.

Inculpatului Duta Nicolae Lucian i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Conform sursei mentionate, inculpatul Duta Nicolae – Lucian va depune o cautiune in valoare de 4.500.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei de 4.500.000 lei, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Cautiunea se va depune in termen de 10 zile. Inculpatului Duta Nicolae – Lucian i se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Duta Nicolae – Lucian trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la Sectia 2 Politie Bucuresti, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
e) sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
f) Inculpatului Duta Nicolae – Lucian i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Reprezentantii DNA mai fac precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. pascumeda says:

    DACA NU SUNT BANI LA SANATATE DE UNDE APAR , PESTE NOAPTE SUMELE ASTEA COLOSALE CA FIIND FURATE???

  2. TEODORESCU ELENA says:

    CU SIGURANTA, ACESTE FAPTE SUNT EXCELENTE PT. RUBRICA “NO COMMENT” DIN CADRUL CANALELOR DE STIRI ALE EURONEWS !!! CEEA CE, DIN PACATE, AR ADUCE DIN NOU O PATA PE OBRAZUL ROMANIEI SI NU NUMAI PT.LUCIAN DUTA CI SI COMPLICILOR LUI CA DOAR NU OM FI ATAT DE PROSTI SA CREDEM CA A FACUT-O SINGUR !!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: