Lipsa vaccinarii poate sa readuca in actualitate boli care au determinat multe pierderi de vieti omenesti

16/12/2019
Lipsa vaccinarii poate sa readuca in actualitate boli care au determinat multe pierderi de vieti omenesti

Lipsa vaccinarii poate sa readuca in actualitate boli care au determinat multe pierderi de vieti omenesti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lipsa-vaccinarii-poate-sa-readuca-in-actualitate-boli-care-au-determinat-multe-pierderi-de-vieti-omenesti/

Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, a atentionat ca lipsa vaccinarii poate sa readuca in actualitate unele boli considerate sub control, precum difteria si poliomielita.

“Va dau un exemplu actual – difteria – care chiar daca nu mai este la amploarea fenomenului de acum cateva zeci de ani, totusi iata ca determina mari prejudicii prin afectarea unor populatii dovedite care nu au fost vaccinate sau nu sunt vaccinate si normal ca in acest context poate sa dezvolte aceasta boala pe care sa nu o considera istorica. Este o boala cat se poate de actuala. (…) Sa ne aducem aminte ca lipsa vaccinarii poate sa readuca in actualitate o boala care a determinat foarte multe pierderi de vieti omenesti sau poate determina imbolnavirea si aparitia de sechele. (…) Poliomielita nu este o boala a trecutului, poate sa fie evident o boala care poate sa afecteze starea de sanatate a populatiei”, a declarat Doina Azoicai, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, acoperirea vaccinala globala are o tendinta de scadere prin reducerea compliantei populatiei la programele de vaccinare.

Continut educational:

“Ignoram sau poate nu tinem cont ca vaccinurile au un efect unic, nu este acelasi lucru cu antibioticele sau alte preparate medicale. (…) In momentul de fata, prin aceasta complianta redusa la vaccinare si prin inconsecventa unor politici de sanatate tintite pe vaccinare, acest efect practic este eludat, acest efect nu este folosit cum ar fi trebuit sa fie folosit ca o arma impotriva riscurilor infectioase. (…)Difteria, iata, este o boala reemergenta, tetanosul putem sa il consideram o boala reemergenta acolo unde vaccinarea nu se face in mod sistematic”, a mai afirmat presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

Totodata, in opinia sa, vaccinarea este o activitate medicala care ar trebui sa fie realizata prin derularea unor politici de sanatate coerente si eficiente.

Etichete: vaccinare, boli prevenibile prin vaccinare, vaccinare difterie, vaccinare poliomielita, vaccinare boli infectioase, doina azoicai

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: