Liderii mondiali ai Asistentei Medicale Primare au semnat “Declaratia de la Astana”. Ce inseamna asta pentru medicii de familie?

06/11/2018

Liderii mondiali ai Asistentei Medicale Primare au semnat “Declaratia de la Astana”. Ce inseamna asta pentru medicii de familie?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/liderii-mondiali-ai-asistentei-medicale-primare-au-semnat-declaratia-de-la-astana-ce-inseamna-asta-pentru-medicii-de-familie/

@UNICEF/Kazakhstan/2018

Henrietta H. Fore, UNICEF Executive Director, and Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director General, upon the signing of the Declaration of Astana.
 
La sfarsitul lunii trecute, in perioada 25-26 octombrie 2018, a avut loc Conferinta Globala de Asistenta Medicala Primara ce s-a desfasurat la Astana, in Kazakhstan, organizata de OMS si UNICEF.
 
La lucrarile conferintei au participat cei mai importanti lideri ai asistentei medicale primare din lume, iar in cadrul acesteia, statele ONU au semnat “Declaratia de la Astana”, un document ce reafirma angajamentul de consolidare a asistentei medicale primare si acoperirea universala a serviciilor medicale pentru toti locuitorii.
 
Odata cu adoptarea Declaratiei, fiecare tara si-a asumat responsabilitatea de a intreprinde actiuni urgente pentru dezvoltarea asistentei medicale primare si de a contribui la imbunatatirea starii de sanatatea a oamenilor. In Romania, semnarea acestei declaratii a fost vazuta ca un succes de catre medicii de familie.
 
“Reprezentantii internationali ai medicilor de familie au reusit includerea in declaratia de la Astana a rolului medicului de familie in asistenta medicala primara. Acum urmeaza implementarea, cu forta acolo unde statul se face ca ploua! O lectie minunata despre cum se face lobby.”, a scris medicul de familie Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.
 
In urma Conferintei Globale de Asistenta Medicala Primara, UNICEF si OMS si-au luat angajamentul de a ajuta guvernele si societatea civila sa actioneze in conformitate cu Declaratia de la Astana pentru a imbunatati asistenta medicala primara.
 

Continut educational:

 
“Liderii medicinei de familie din fiecare regiune trebuie sa fie atenti si activi. Faza de implementare a Declaratiei de la Astana, care va avea loc in anul care urmeaza adoptarii Declaratiei, este cea mai buna perioada pentru actiunile de advocacy pentru medicina de familie. Trebuie sa ne determinam guvernele sa isi asume raspunderea pentru investitiile in Asistenta Medicala Primara si includerea Medicinei de Familie in proiectarea sistemelor de sanatate din jurul lumii.”  – parte din reactia WONCA (Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie ) dupa adoptarea Declaratiei de la Astana.
 
Conferinta Globala de Asistenta Medicala Primara a marcat aniversarea a 40 de ani de la adoptarea Declaratiei de la Alma-Ata (1978). Atunci, liderii mondiali si-au luat pentru prima data angajamentul fata de asistenta medicala primara.
 

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Constantin Pavel says:

    Speranta moare ultima…..

  2. stoica gheorghita says:

    e important ptr medicii tineri,noi veteranii MF,vom ramane cu pensii de mizerie spre deosebire de alti specialisti care au beneficii si ca bugetari si ca privati.

  3. iolanda says:

    Foarte bine!Trebuie să fim luați în seamă la modul serios, baza este la noi,noi venim in contact primii cu pacienții și tot noi ne ocupăm de ei în continuare, despre serviciile plătite să se găsească bine la noi că tot lucrăm în folosul comunității iar colegii noștri din spitale sunt răsplătiți așa cum trebuie (nu mai vorbesc că ne tratează ca pe niște inferiori,așa o fi?)

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati