Legea privind reforma in domeniul sanatatii, promulgata de presedintele Iohannis

17/11/2022
Legea privind reforma in domeniul sanatatii, promulgata de presedintele Iohannis

Legea privind reforma in domeniul sanatatii, promulgata de presedintele Iohannis

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-privind-reforma-in-domeniul-sanatatii-promulgata-de-presedintele-iohannis/

Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii a fost promulgata, joi, de presedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede si abrogarea articolului 4 din Legea nr. 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA. Acesta stabilea constituirea Comisiei nationale pentru supravegherea, controlul si prevenirea cazurilor de infectie HIV/SIDA – organizata ca organism interministerial fara personalitate juridica, relateaza Agrepres.

Potrivit formei transmise spre promulgare, Legea privind reforma in domeniul sanatatii prevede ca din bugetul Ministerului Sanatatii se asigura fondurile necesare si pentru: cheltuieli pentru asigurarea mentenantei heliporturilor, achizitia de echipamente pentru heliporturi, reparatii heliporturi, salariile personalului care deserveste heliporturile. Normativul de personal pentru deservirea heliporturilor se stabileste de catre Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne prin ordin comun.

De asemenea, “personalul didactic medico-farmaceutic din universitati care au in structura facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate beneficiaza de integrare clinica in unitatile si institutiile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sanatatii, in unitatile medicale din subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, in unitatile si institutiile medicale din subordinea autoritatilor administratiei publice locale, precum si in spitale si cabinete private”.

Potrivit sursei citate, de aceleasi prevederi beneficiaza si medicii specialisti/primari care sunt asistenti universitari pe perioada determinata, pe perioada cat au aceasta calitate. Ministerul Sanatatii va aduce in concordanta structurile aferente in vederea asigurarii normelor de integrare clinica.

Totodata, spitalele se pot asocia intre ele sau cu alte institutii de invatamant medical superior acreditate, precum si cu alte institutii medicale acreditate in vederea constituirii unor consortii medicale, cu personalitate juridica, conform dispozitiilor legale in scopul derularii in comun de activitati medicale, cercetare stiintifica, investitii in infrastructura, achizitii de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si altele asemenea, precum si alte activitati.

Etichete: reforma in domeniul sanatatii, ordonanta nr. 18/2021, iohannis

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: