Laureatul Nobel pentru Medicina: Fiecare sa-si propuna o provocare, chiar daca nu orice investigatie stiintifica poate fi un succes

04/10/2016

Laureatul Nobel pentru Medicina: Fiecare sa-si propuna o provocare, chiar daca nu orice investigatie stiintifica poate fi un succes

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/laureatul-nobel-pentru-medicina-fiecare-sa-si-propuna-o-provocare-chiar-daca-nu-orice-investigatie-stiintifica-poate-fi-un-succes/

NOBEL MEDICINA 2016Laureatul premiului Nobel pentru Medicina 2016, japonezul Yoshinori Ohsumi a relevat importanta ca fiecare sa-si propuna “o provocare”, chiar daca “nu orice investigatie stiintifica poate fi un succes.
“Este o onoare sa fiu recunoscut in acest fel desi am facut un studiu de stiinte de baza. Acest premiu este cel mai mare motiv de bucurie si satisfactie pentru un om de stiinta”, a declarat pentru mass-media biologul japonez, in varsta de 71 de ani, castigatorul premiul Nobel pentru Medicina din acest an, potrivit Agentiei EFE.

Cercetatorul, care lucreaza la Institutul de Techologie din Tokyo, a fost premiat pentru descoperirea si interpretarea metodei pentru a degrada si recicla componentele celulare, denumita ‘autofagie’.
“Celor tineri vreau sa le spun ca nu orice cercetare stiintifica poate avea succes, dar este important sa-si stabileasca provocari”, a precizat biologul, citat si de Agerpres.

Tot el a mai adaugat ca descoperirea sa se datoreaza in mare parte “norocului”.

Cercetarea sa, inceputa la sfarsitul anilor 80, a reusit sa furnizeze unele elemente cheie pentru a intelege dezvoltarea cancerului si a bolilor neurodegenerative.

In decizia sa, Institutul Karolinska din Stockholm a evidentiat ca descoperirile lui Ohsumi au impus o noua paradigma cu privire la procesele prin care celulele isi recicleaza propriul continut si au deschis calea pentru intelegerea importantei fundamentale a autofagiei in multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame si pana la raspunsul organismului in cazul unor infectii. Mutatiile inregistrate in cazul genelor responsabile de procesul de autofagie pot duce la declansarea unor boli grave precum cancerul sau a unor maladii neurologice.

Biologul Yoshinori Ohsumi va primi o diploma, o medalie de aur si 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari).

“Inainte, cand a castigat premiul Nobel pentru Fizica doctorul Yukawa (1949), erau multi bani, azi nu mi-ar ajunge sa fac cercetari decat un singur an. Mi-ar placea ca banii sa mearga la tinerii cercetatori”, a mai precizat spus castigatorul premiului Nobel pentru Medicina.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: