Stiri medicale

Lansarea raportului-sinteza al audierii publice Preventia in sanatate

Data ultimei actualizari: 23/05/2013

audiere preventia in sanatateSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Academia de Advocacy din Timisoara au lansat astazi, 23 mai 2013, raportul-sinteza pentru prezentarea rezultatelor si a concluziilor in urma audierii publice organizate la Targu-Mures, pe 26 aprilie a.c., pe tema “Preventia in sanatate – cine pierde, cine castiga?”.

La eveniment au fost prezenti dr. Rodica Tanasescu – presedinte SNMF, dr. Doina Mihaila – presedinte FNPMF, dr. Marina Pircalabu – presedinte Pantronatul Medicilor de Familie Bucuresti, prof. univ. dr. Petru Armean – decanul Facultatii de Moase si Asistenta Medicala de la Universitatea de Medicina “Carol Davila” din Bucuresti, dr. Val Vilcu – jurnalist si Simona Fit – consultant in transparenta decizionala, Academia de Advocacy.

Audierea publica “Preventia in sanatate” – “o initiativa de imputernicire pentru pacienti”

 

Cu aceasta ocazie reprezentantii organizatiilor implicate in organizarea si desfasurarea acestei audieri publice pe tema preventiei in sanatate, coniderata de prof. univ. dr. Petru Armean  “o initiativa absolut necesara, prin care pacientul primeste imputernicirea de a se implica in luarea masurilor ce ii vizeaza in mod direct starea de sanatate” si de dr. Val Vilcu drept “o tehnica de implicare a celor care au un cuvant de spus, a celor mai active segmente ale populatiei, care sunt reprezentative pentru vocea pacientilor, principalii beneficiari ai procesului de preventie in sanatate”.  

De asemenea, importanta acestei initiative este cu atat mai mare, cu cat “in ultimii 20 de ani toate deciziile si politicile legate de sistemul sanitar au fost stabilite fara consultarea actorilor principali in acest sistem – cadrele medicale si pacientii.”, dupa cum a subliniat prof. dr. Armean.

Si reprezentantul Academiei de Advocacy – partenerul principal in realizarea acestei audieri publice – a evidentiat necesitatea organizarii unui astfel de eveniment, deoarece cele aproximativ 800 de opinii colectate din 39 de judete, de la medici, pacienti si reprezentanti ai structurilor autoritatilor publice “vor constitui o baza de discutii si negocieri ale cadrelor medicale cu autoritatile cu putere de decizie in sistemul sanitar. Din aceste opinii transpar vocea pacientului, nevoile acestuia, care nu pot fi trecute cu vederea sau refuzate de autoritati”.

Puteti analiza detaliat rezultatele dezbaterii publice pe tema “Preventia in sanatate” in articolul “Rezultatele dezbaterii publice Preventia in sanatate“, disponibil aici

 

 

Autor: Elena Gherasim
Elena Gherasim

Elena Gherasim este absolventa a Facultatii de Litere, Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii si masteranda in cadrul programului Productie Multimedia si Audio Video, Universitatea Bucuresti. Este online marketing specialist al portalului FormareMedicala.ro si are experienta in redactarea de articole pe subiecte de sanatate si lifestyle.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.