Lansarea ghidului “25 de răspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus”

10/06/2013

Lansarea ghidului “25 de răspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lansarea-ghidului-25-de-raspunsuri-pe-care-le-caut-atunci-cand-am-lupus/

Desi acum cativa ani lupusul debuta incepand cu 20 de ani, in ultima perioara lupusul poate debuta intre 15 şi 40 de ani, cel mai probabil  datorită conditiilor de mediu – in primul rand stresul, factori poluanti,  infectiile controlate sau nu, factorii endocrini, expunerea solara si multe alte lucruri care le întalnim in viata de zi cu zi.

Boala se manifesta prin foarte multe simptome care de cele mai multe ori pot aduce pacientul la dermatolog pentru ca  leziuni cutanate sau la reutomatolog pentru dureri articulare.

“Leziunile cutanate pot fi premergatoare unui lupus sistemic. Lupusul cutanat, cantonat doar la nivelul pielii, poate de-a lungul timpului, in 10-20 de ani sau poate niciodată, sa evolueze spre un lupus sistemic, cu afectare multiorganica, sever, cu evolutie imprevizibila si practic dependent de tratamente” a explicat dr. Rodica Olteanu cu prilejul lansarii ghidului “25 de raspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus”.

“Ghidul pacientului cu lupus incearcă sa raspundă la toate intrebarile pe care si le poate pune un pacient cu aceasta afectiune. Am încercat sa explicam ce este boala, de ce se manifesta, cum se trateaza. Ghidul include si diferite sfaturi practice pentru pacienti. Sigur, nu cuprinde absolut totul, de aceea organizam si intalniri cu pacienti si medici unde se pun intrebari, intalniri care sunt foarte utile si ii ajuta pe pacienti sa-si inteleaga mai bine boala” a spus Rozalina Lepadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Autoimune.

Autor: Agerpress

3 Comentarii

 1. Tandarica Marcela says:

  Buna ziua , Va rog as dori si eu ghidul . Sunt incepatoare in lupta cu aceasta boala.

 2. FormareMedicala.ro says:

  Buna Elena,

  Ghidul poate fi downloadat de pe site-ul Asociatiei Pacientilor cu Boli Autoimune

  Multa sanatate!

 3. elena stancu says:

  buna ziua , salut intreaga garnizoana a lupilor ,nu am fost la intalnire dar as dori sa-mi trimiteti ghidul, vreau sa fiu la curent cu toate framantarile date de aceasta boala,hoata si urata care chinuie pe cei ca mine,
  va doresc multa sanatate si zile fara dureri

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: