Lansare Ghid Angelescu de Terapie Antimicrobiana- editia a III-a

22/06/2012

Lansare Ghid Angelescu de Terapie Antimicrobiana- editia a III-a

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lansare-ghid-angelescu-de-terapie-antimicrobiana-editia-a-iii-a/

Joi 21 iunie in incinta Academiei HIV/SIDA din cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals”  fost lansata cea de-a treia editie a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana, singura publicatie de acest gen din Romania. Colectivul de autori (format din conf. univ. dr. Otilia-Elisabeta Benea, sef lucrari dr. Cristina Popescu si conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu) abordeaza terapia antimicrobiana, indicatii, protocoale si alte recomandari terapeutice in tratamentul sindroamelor infectioase. In cuvantul de introducere, autorii fac apel la folosirea adecvata si responsabila a antimicrobienilor.

Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiana este singura publicatie de acest gen din Romania, aflata la a treia editie (editiile anterioare publicate in 2003 si 2005). O data cu acumularea de noi informatii in legatura cu medicamentele antimicrobiene, noile recomandari sau schimbarea criteriilor in stabilirea unor indicatii terapeutice era imperios necesara o  actualizare a Ghidului. Particularitatea editiei III-a consta in faptul ca apare dupa 7 ani de la ultima editie, noutatile in domeniul medicamentelor si modificarile schemelor terapeutice recomandate fiind numeroase. 

Utilizarea excesiva a antibioticelor este principala cauza a cresterii nivelului rezistentei microbiene fata de acestea. De putin timp exista confirmari cantitative ale situatiei din Romania: consumul de antibiotice ne plaseaza azi intre primele cinci state ale Uniunii Europene, asociat cu pozitii similare in privinta rezistenţei bacteriene. Pentru a avea cateva exemple semnificative despre ceea ce genereaza un nivel al rezistentei microbiene atat de ridicat ar fi de ajuns sa mentionam carentele ce exista in diagnosticul etiologic al infectiilor (adesea superficial si insuficient fundamentat, furnizand informatii inutile sau care se situeaza la nivelul practicii medicale de acum cateva decenii), in controlul infectiilor spitalicesti (acolo unde domina in continuare atitudinea strutului – de a nu recunoaste evidenta existentei infectiilor nosocomiale – ceea ce determina caracterul sporadic si adesea reactiv la semnalele venind dinspre publicul larg si dinspre presa) si, mai ales in cel al prescrierii de antibiotice, unde excesul si erorile reprezinta in mod direct factori de presiune pentru selectia de germeni rezistenti. Aceste excese de prescriere sunt uneori consecinta unei „medicini defensive”, expresie a temerilor de evolutie nefavorabila a pacientului şi a raspunsului la cerintele unei largi categorii de pacienti ce solicita „tratament maximal”, au declarat Autorii Ghidului.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau

1 Comentarii

  1. Gradea Adina says:

    Buna Ziua, va rog frumos mi-as dori si eu foarte mult cartea , cum procedez?Va Multumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: