La fiecare 15 minute un roman moare din cauza fumatului

16/03/2011

La fiecare 15 minute un roman moare din cauza fumatului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-fiecare-15-minute-un-roman-moare-din-cauza-fumatului/

Un roman moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului iar numarul deceselor este in crestere, in lume la fiecare opt secunde inregistrandu-se un astfel de eveniment, avertizeaza Societatea Romana de Pneumologie.

La fiecare 15 minute un roman moare din cauza fumatului

“In Romania, incidenta cancerului cauzat de fumat creste ingrijorator. Numai in 2009 in tara noastra au murit 33.000 de oameni din cauza unor afectiuni provocate de fumat”, a declarat vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie, Miron Bogdan.

El a spus ca exista fumatori care au renuntat la tigari chiar si de doua ori, dar, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, reiau viciul si isi pierd total increderea ca vor reusi sa renunte la aceasta dependenta.

“Fumatul nu inseamna numai dependenta psihocomportamentala, ci si una biologica, din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si de cele mai multe ori cedeaza in fata acestei boli”, a adaugat Miron Bogdan.

Cele mai recente studii referitoare la incidenta deceselor cauzate de fumat conduc spre cifre alarmante. Astfel, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeana, un sfert dintre cauzele de deces au survenit la persoanele bolnave de cancer provocat de fumat.

Aproximativ 15 la suta din totalul deceselor anuale din Europa sunt cauzate de acest viciu. In Romania, 70 la suta dintre persoanele care decedeaza din aceasta cauza au varste intre 35 si 69 de ani.

In raportul realizat de Comisia Europeana se mai arata ca peste o treime din barbatii romani sunt fumatori, adica 37,6 la suta, in timp ce doar 12,5 la suta dintre femeile romance sunt fumatoare.

Conform unui studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in secolul XXI un miliard de oameni isi vor pierde viata din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati