La ceas aniversar: “In cei 20 de ani de activitate, CNAS a inregistrat progrese semnificative in acoperirea nevoilor de sanatate ale populatiei”

03/12/2018
La ceas aniversar: “In cei 20 de ani de activitate, CNAS a inregistrat progrese semnificative in acoperirea nevoilor de sanatate ale populatiei”

La ceas aniversar: “In cei 20 de ani de activitate, CNAS a inregistrat progrese semnificative in acoperirea nevoilor de sanatate ale populatiei”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-ceas-aniversar-in-cei-20-de-ani-de-activitate-cnas-a-inregistrat-progrese-semnificative-in-acoperirea-nevoilor-de-sanatate-ale-populatiei/

Anul acesta, CNAS marcheaza 20 de ani de activitate, in luna decembrie 1998 avand loc prima sedinta a Consiliului de Administratie, transmite institutia intr-un comunicat de presa.

Infiintarea institutiei a fost prevazuta in Legea 145/1997, iar CNAS si-a inceput efectiv activitatea la 1 ianuarie 1999, dupa un an de pregatire a structurilor functionale necesare. Se prelua astfel cea mai mare parte a finantarii unui sistem sanitar instabil, care ameninta sa se dezintegreze, deoarece vechile mecanisme mostenite din perioada comunista nu mai functionau, dar nici nu aparusera noile structuri adaptate economiei de piata, transmite institutia. 

“Chiar si la o analiza sumara se poate observa ca in cei 20 de ani de activitate, CNAS a inregistrat progrese semnificative in acoperirea nevoilor de sanatate ale populatiei. Daca in primul an de functionare, institutia dispunea de sub un miliard de euro pentru medicamente, dispozitive si servicii medicale, la ora actuala bugetul anual este de peste 7 miliarde euro. Putem spune ca institutia a ajuns la varsta maturitatii, iar evolutia a fost exponentiala in aceste doua decenii. Chiar daca bugetul de care dispunem este inca insuficient in comparatie cu nevoile de servicii de sanatate din Romania, saltul este urias, cu atat mai mult cu cat aceasta crestere de finantare anuala a sistemului de sanatate din Romania este cu mult peste cresterea economica a tarii din ultimele doua decenii”, scrie in comunicat.

Furnizarea medicamentelor, dispozitivelor si serviciilor medicale necesare celor peste 17 milioane de persoane asigurate din Romania se efectueaza de cei peste 25.000 de furnizori aflati in contract cu cele 43 de case de asigurari de sanatate din subordinea CNAS (10.148 cabinete de medicina primara, 3.164 cabinete de medicina clinica clinica de specialitate din ambulatoriu, 1.287 furnizori de servicii paraclinice, 3.151 cabinete de medicina dentara, 663 spitale, 3.870 farmacii, 2.582 furnizori de dispozitive medicale, 575 unitati de medicina fizica si de reabilitare, etc).

Potrivit sursei mentionate, daca la momentul debutului, institutia nu derula niciun program national de sanatate, nu acoperea financiar concediile si indemnizatiile medicale, iar posibilitatea dezvoltarii unui sistem informatic parea un deziderat greu de atins, la ora actuala, CNAS  precizeaza ca a reusit sa dezvolte si are in plan extinderea sistemului informatic, ramburseaza concediile si indemnizatiile medicale si are in derulare 14 programe nationale de sanatate, finantarea tratamentelor asigurate in cadrul unora dintre acestea crescand de peste 150 de ori in interval de un deceniu.

“Numai pe parcursul ultimului an de activitate, CNAS a introdus pe listele de compensare zeci de medicamente noi, pentru tratarea unor afectiuni grave, a creat noi mecanisme de stimulare a depistarii bolilor oncologice, a extins tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si a inceput sa finanteze un nou tip de servicii medicale, cele in scop diagnostic-caz. Printre cele mai recente dezvoltari ale programelor nationale se numara introducerea senzorilor electronici de masurare continua a glicemiei si a pompelor automatizate de insulina pentru bolnavii de diabet, iar pentru bolnavii cu amiotrofie spinala, inceperea finantarii si asigurarii efective a tratamentului cu un medicament de ultima generatie care da sperante la o viata normala tuturor pacientilor afectati.
CNAS isi va continua si in viitor misiunea de principal finantator al serviciilor de sanatate din Romania, centrandu-si activitatea pe necesitatea de a raspunde optim nevoilor reale ale persoanelor asigurate, pe cresterea calitatii acestor servicii, pe modernizarea si informatizarea sistemului sanitar. Institutia intentioneaza totodata sa puna un accent mai mare pe prevenirea si depistarea precoce a imbolnavirilor, ca modalitate de minimizare a pierderilor evitabile de vieti omenesti si de ani activi, precum si a costurilor sociale asociate, dar si de maximizare a eficientei utilizarii fondurilor de care dispune sistemul de asigurari sociale de sanatate”, mai transmite institutia in comunicatul mentionat.

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. dr.Nemes Tibor says:

    CNAS poate mandri cu 20 de ani,dar ar trebui sa faca public,cati medici au fost amendadti pe niste hotarari total neconventionale,create pt a legaliza existenta lor,si a sifona sume uriase destinate sanatatii!!!

  2. dr.Nemes Tibor says:

    la 20 de ani de aniversare ar trebui luat in considerare totala disfunctie a muncii de zi cu zi,a tuturora din Sanatate,este rusinos sa se mandreasca cineva cu acest rusinos aspect!!!Noi,MEDICII DE FAMILIE suntem cei care vedem rezultatele miraculoasei izgoniri catre med. fam. din Sanatate!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: