La Braila s-a marcat ‘Ziua Ana Aslan’ la Conferinta regionala ‘Medicina de familie – prima linie in asistenta medicala’

15/10/2018

La Braila s-a marcat ‘Ziua Ana Aslan’ la Conferinta regionala ‘Medicina de familie – prima linie in asistenta medicala’

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-braila-s-a-marcat-ziua-ana-aslan-la-conferinta-regionala-medicina-de-familie-prima-linie-in-asistenta-medicala/


Ana Aslan, unul dintre pionierii gerontologiei medicale mondiale, nascuta la Braila la 1 ianuarie 1897, a fost celebrata sambata, prin organizarea ‘Zilei Ana Aslan’ in cadrul Conferintei regionale a medicilor de familie.

Presedintele Societatii Medicilor de Familie Braila, dr. Viorica Naumov, a atras atentia autoritatilor ca in Braila ar trebui sa se faca mai multe pentru cunoscutul medic roman care a inventat primul medicament capabil sa intarzie procesul de imbatranire.

“Cred ca la Braila ar trebui sa se faca mai mult pentru Ana Aslan. De exemplu, Casa Memoriala Ana Aslan ar trebui sa existe, cu obiecte specifice, care sa fie deschisa turistilor, fie ca e turism medical, fie ca sunt turisti din lumea larga. Exista la Muzeul de Istorie Braila o incapere dedicata Anei Aslan, in care sunt obiecte care i-au apartinut, care au fost donate de diverse persoane apropiate ei si de Institutul de Geriatrie pe care l-a condus la Bucuresti, aduse de domnul profesor Prada”, a afirmat dr. Viorica Naumov potrivit Agerpres.

Academicianul Ana Aslan a descoperit actiunea eutrofica si regeneratoare a procainei in procesul de imbatranire si a elaborat, in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu, medicamentul ‘Gerovital H3’, cu efecte profilactice si curative asupra imbatranirii premature si a bolilor legate de varsta.

In 1970, Ana Aslan a creat un alt produs, ”Aslavital”, largind aplicabilitatea terapeutica a ”Gerovitalului H3”, cu precadere asupra imbatranirii sistemului nervos si cardiovascular, asupra reducerii starilor depresive si a anxietatii, asupra imbunatatirii memoriei, auzului, vazului, mirosului etc., iar in 1973 – ”Aslavitalul de uz infantil”, folosit in terapia copiilor cu deficiente mintale.

Continut educational:

A fost autoarea, singura sau in colaborare, a peste 300 de carti, studii, comunicari si articole, aparute in tara si in strainatate, iar la 1 martie 1974, a devenit membru titular al Academiei Romane. A fost distinsa cu ”Merrito della Repubblica” (Italia), cu Ordinul ”Palmes Academiques” (1974), cu medalia Institutului de Stiinte Medicale din New Delhi (1981), cu medalia de aur a Universitatii ”Jan Komensky” din Praga (1980), cu medalia de aur a Societatii de Gerontologie ”J.E. Purkyne” din Praga (1981), cu premiul si medalia ”Leon Bernard” decernate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (1982), cu Premiul ”Marie Curie” al Academiei Mediceea din Italia (1984). S-a stins din viata la 10 mai 1988, la Bucuresti, la varsta de 91 de ani.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Un milion de decese din cauza Covid-19 | OMS: O moarte teribil de dificila si in singuratate

Focar de Covid-19 la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia | 30 de angajati sunt infectati

Ministerul Sanatatii a distribuit o noua transa de 70 000 doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor

Studiu: Un aerosol, sub forma unui spray nazal, poate preveni reproducerea virala a noului coronavirus

Doua state din Europa declara stare de urgenta in contextul pandemiei | Premierul slovac: Situatia este extrem de grava