La Primavara Dermatologica Ieseana au participat peste 750 de medici

09/05/2013

La Primavara Dermatologica Ieseana au participat peste 750 de medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-%e2%80%9eprimavara-dermatologica-ieseana-au-participat-peste-750-de-medici/

afis primavara dermatologica ieseanaCea de-a doua editie a manifestarii stiintifice „Primavara Dermatologica Ieseana” s-a a reunit 56 de lectori din tara si de peste hotare si peste 750 de participanti (medici, farmacisti si studenti). Structurat sub forma unei succesiuni de workshop-uri, cursuri si prelegeri desfasurate pe durata a cinci zile (18-22 aprilie, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu”, Iasi), evenimentul a propus o abordare complexa, actuala si integrata a patologiei dermatologice complexe, vazuta nu doar din perspectiva dermatologului, ci si a medicilor de alte specialitati.

Participantii au obtinut un numar foarte mare de credite: 27 puncte EMC pentru medici, 30 puncte EFC pentru farmacisti si 15 puncte EMC pentru asistenti.

Primavara Dermatologica Ieseana” a fost organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi, prin conf. dr. Daciana Branisteanu – presedintele evenimentului si prof. dr. Vasile Astarastoae (in calitate de presedinte onorific), Colegiul Medicilor Iasi si compania de comunicare medicala Houston NPA.

Calitatea stiintifica a evenimentului a fost asigurata si gratie parteneriatelor oficiale cu: Societatea Romana de Pediatrie, Societatea de Alergologie si Imunologie Clinica, Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti Iasi, Spitalul Clinic Judetean “Sf. Spiridon” Iasi.

Primavara Dermatologica Ieseana, un eveniment interdisciplinar

 

Manifestarea s-a remarcat prin caracterul interdisciplinar si prin profunzimea cu care au fost tratate subiectele in plen.

Presedintele evenimentului, conf. dr. Daciana Elena Branisteanu a insistat asupra faptului ca “Primavara Dermatologica Ieseana” nu este o manifestare pluridisciplinara, ci interdisciplinara, adresandu-le tuturor lectorilor provocarea de a prezenta o tema din patologia dermatologica de granita, dar cu mare impact practic. Programul stiintific a scos in evidenta zonele de intersectie si colaborare dintre dermatologie si alte specialitati medicale precum: alergologie, imunologie, pediatrie, neonatologie, ortopedie, oftalmologie, chirurgie generala, chirurgie estetica, chirurgie vasculara, stomatologie, boli infectioase, medicina interna, oncologie, fiziopatologie, anatomie patologica, ginecologie, nutritie, microbiologie, reumatologie, radioterapie, biologie celulara si moleculara, farmacie.

La eveniment au participat 750 de profesionisti in domeniul sanatatii. Desigur ca cei mai numerosi ca pondere au fost dermatologii (159 dermatologi), dar si alte specialitati au fost bine reprezentate: 52 chirurgi, 48 pediatri, 34 medici de familie, 22 infectionisti, 15 medici internisti si multi alti medici din celelalte specialitati, farmacisti si studenti. 

Profesori din strainatate, invitati la „Primavara Dermatologica Ieseana”

 

Peste 55 de lectori de elita, nume mari in specialitatile in care activeaza, au dat curs invitatiei de a prezenta o lucrare in plenul manifestarii, reprezentand centre universitare din tara (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Galati, Constanta) si din strainatate (Italia si Germania).

Prof. dr. Giovanni Pellacani de la Universitatea din Modena (Italia) a vorbit despre diagnosticul precoce al cancerului de piele cu ajutorul celor mai noi tehnologii de care dispune dermato-oncologia si despre recunoasterea si clasificarea keratozelor actinice (leziuni precanceroase). Tot despre diagnosticarea cancerului cu ajutorul dermoscopiei a vorbit si dr. Caterina Longo, care lucreaza alaturi de prof. dr. Giovanni Pellacani in diferite proiecte de cercetare din sfera dermatooncologiei.

“Am acceptat cu mult entuziasm invitatia Dacianei Branisteanu, am vrut sa vin aici stiind ca este un loc minunat, ca acest congres este foarte bine organizat si ca atmosfera este placuta si frumoasa.” a marturisit prof. dr. Giovanni Pellacani. Opinia sa a fost impartasita si de dr. Caterina Longo: Oamenii de-aici sunt foarte calzi si draguti. Sunt pentru prima data la Primavara Dermatologica Ieseana si este o oportunitate grozava pentru mine, deoarece sunt acoperite foarte multe teme din dermatologie.

Prof. dr. Cassian Sitaru, de la Universitatea din Freiburg (Germania), a sustinut  un curs despre diagnosticul molecular al bolilor autoimune, a caror depistare timpurie poate ajuta la managementul interdisciplinar eficient si la incetinirea progresiei bolii.

Focusul prezentarii sustinute de dr. Elena Ardelean (Berlin, Germania) a fost urticaria cronica spontana (cauze posibile si modalitati de diagnostic, tratamentul simptomatic cu antihistaminice si cele mai noi posibilitati de tratament). “Este un concept interesant care se apropie de conferintele internationale, il gasesc salutar si sper sa fie, in continuare, la fel si sa aiba succes la colegii mei dermatologi.” a declarat dr. Elena Ardelean in legatura cu intalnirea stiintifica „Primavara Dermatologica Ieseana”, in cadrul unui interviu acordat Houston NPA.

Pentru prima data in Romania,  prof. dr. Francesca Larese Filon (Trieste, Italia) a dorit sa cunoasca dermatologii romani si sa le vorbeasca despre studiile pe care le efectueaza in Italia cu privire la  dermatita de contact ocupationala: “Cred ca evenimentul este o ocazie foarte buna pentru dermatologi sa se cunoasca intre ei, sa discute si sa invete unul de la celalalt, asa ca ma bucur ca sunt aici si ca pot intelege, chiar daca nu tot, dar o mare parte din ceea ce se prezinta in limba romana. 

Burse pentru medicii rezidenti

 

„Primavara Dermatologica Ieseana” a aratat si la cea de-a doua editie o larga deschidere fata de studenti si rezidenti. Daca studentii au beneficiat de intrare libera la lucrarile conferintei, pentru rezidenti taxele de participare au fost semnificativ reduse. De asemenea, medicii rezidenti au putut participa la un concurs de postere stiintifice, organizat prin intermediul retelei de socializare Facebook. Cei trei castigatori ai competitiei au fost premiati de catre Comisia Stiintifica pentru rezidenti si au participat gratuit la lucrarile evenimentului, la cocktail si la cina festiva.

In premiera in acest an, se vor acorda doua burse de studii pentru rezidenti: o bursa de merit (pentru un medic cu un potential academic impresionant) si una sociala (menita sa ii permita beneficiarului sa isi finalizeze studiile).

 

Material realizat de organizatorii evenimentului, Houston NPA

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: