Stiri medicale

Jumatate dintre romani cumpara medicamente fara prescriptie medicala

Data ultimei actualizari: 26/06/2014

Tetrazepamul a fost retras de pe piataPeste jumatate dintre romani cumpara lunar sau bilunar medicamente fara prescriptie medicala, conform unui nou studiu CONFIDO, realizat la initiativa Institutului Aspen Romania. Daca 26% dintre romani cumpara medicamente fara prescriptie o data pe luna, 25% merg la farmacie de doua ori pe luna fara a avea o reteta.

67% dintre romani cumpara medicamente pe baza de reteta o data la trei luni

Aproape 70% dintre romani cumpara medicamente pe baza de reteta cel putin o data la trei luni. Dintre acestia, 30% sunt romani care locuiesc in Muntenia. Studiul a aratat ca femeile sunt cele care ajung cel mai des la farmacie pentru a cumpara medicamente pe baza de reteta.

31% dintre romanii care cumpara medicamente pe baza de reteta de doua ori pe luna sunt femei

Doar 19% dintre persoanele care ajung la farmacie cu o reteta de doua ori pe luna sunt barbati, in timp ce 31% sunt femei.

Numarul barbatilor care cumpara medicamente de 2-3 ori pe luna este mai mare decat al femeilor

Barbatii care merg la farmacie de 2-3 ori pe luna pentru a lua medicamente pe baza de prescriptive medicala sunt mai numerosi decat femeile, respectiv 18% fata de 12%.

Bucurestenii cumpara cu frecventa cea mai mare medicamente fara reteta

Daca ne referim la procentul romanilor care cumpara medicamente fara prescriptie medicala, aflam ca romanii din Moldova si Muntenia merg la farmacie in acest scop de doua ori pe luna, intr-un procent de 28%, cei din Transilvania o data pe luna intr-un procent de 26%, in timp ce bucurestenii cumpara medicamente fara prescriptie medicala lunar in proportie de 29%.

Pacientii din Moldova cheltuie cele mai mici sume pe medicamente eliberate pe baza de reteta

Acelasi studiu arata ca 26% dintre romanii din Moldova au cheltuit pe medicamente lunar suma de 25-49 lei.

Media la nivelul intregii tari a sumei cheltuite lunar este de 50-99 lei.

Aproximativ aceiasi bani au dat romanii pe medicamente fara reteta, respectiv 50-99 lei.

22% dintre romani estimeaza ca vor cheltui in urmatorele luni pana la 100 lei pe medicamente pe baza de reteta

Daca 22% dintre pacientii romani estimeaza ca vor plati in urmatoarele trei luni intre 50-99 lei pe medicamente pe baza de reteta, 25% dintre romani isi aloca suma de 24 lei pentru produse parafarmaceutice.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.