Jumatate din medicii de familie din Harghita au peste 60 de ani

17/11/2022
Jumatate din medicii de familie din Harghita au peste 60 de ani

Jumatate din medicii de familie din Harghita au peste 60 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/jumatate-din-medicii-de-familie-din-harghita-au-peste-60-de-ani/

Jumatate dintre medicii de familie din Harghita au varste de peste 60 ani, iar numarul celor care isi aleg aceasta specializare este din ce in ce mai redus.

Datele puse la dispozitie de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Harghita arata ca din cei 131 de medici de familie care se afla in contract, 66 au varsta de peste 60 ani, potrivit Agerpres.

De asemenea, in urmatorii trei ani este posibila pensionarea a 26 de medici de familie, in vreme ce, in ultimii cinci ani, doar sase medici de familie noi au intrat in sistem.

Conducerea CJAS Harghita spune ca medicii rezidenti prefera sa lucreze in spitale si ca putini dintre ei mai aleg aceasta specializare.

“Pentru medicii tineri rezidenti, care isi aleg specializarea, spitalele sunt deosebit de atractive datorita si faptului ca salariile au crescut mult, dar dansii considera ca si din punct de vedere profesional. Desi, prin toate mijloacele si canalele pe care le avem la dispozitie, chiar si cu intalnirile personale cu medicii rezidenti, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, incercam sa-i sensibilizam asupra necesitatii si oportunitatii si frumusetii acestei specializari de medic de familie, din pacate sunt din ce in ce mai putini cei care aleg aceasta specializare. Dupa cum se poate vedea, din acei medici cu care lucram, 131, deja 66 sunt la varsta de 60 ani sau peste. Din pacate, numarul celor tineri care intra in sistem este foarte mic si nu se poate asigura o continuitate in asigurarea unui schimb de generatii, care sa nu influenteze relatia pacient-medic de familie”, a declarat Duda Tihamer, directorul general al CJAS Harghita, potrivit sursei citate.

El a mai adaugat ca se fac eforturi pentru atragerea medicilor de familie, dar cei care termina aceasta specializare prefera sa ramana in centrele universitare unde au studiat sau in apropierea lor, decat sa mearga intr-un sat dintr-o zona indepartata.

In context, directorul CJAS Harghita a aratat ca un rol foarte important in atragerea medicilor de familie il au autoritatile locale, care ar putea sa le ofere acestora locuinte de serviciu sau sa le sustina anumite cheltuieli.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: