Judetul Covasna are tot mai putini medici de familie. DSP incearca sa atraga medicii tineri

20/08/2018

Judetul Covasna are tot mai putini medici de familie. DSP incearca sa atraga medicii tineri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/judetul-covasna-are-tot-mai-putini-medici-de-familie-dsp-incearca-sa-atraga-medicii-tineri/


Judetul Covasna se va confrunta cu o problema grava si anume lipsa medicilor de familie, asta datorita faptului ca varsta medie a doctorilor care activeaza aici este mare, transmite DSP Covasna pe site-ul institutiei.

In urmatoarele comune nu exista medici medici de familie: Dalnic, Malnas, Micfalau, Moacsa, Poian si Valea Mare (numai punct de lucru).

“Din 98 medici de familie, 52 medici au implinit sau vor avea in anul 2018 varsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre acestia un numar de 19 de medici au deja sau vor avea in a.c. varsta peste 65 de ani. Mentinerea lor in activitate se avizeaza anual de catre o comisie comuna a Directiei de Sanatate Publica Covasna, a Casei de Asigurari de Sanatate Covasna si a Colegiului Medicilor filiala Covasna, in baza Legii 113/2016.

Dorinta Directiei de Sanatate Publica Covasna este de a asigura si in continuare o buna acoperire cu servicii de medicina primara a judetului. De aceea trebuie sa sprijinim cu toate mijloacele atragerea in judet a medicilor tineri si sa asiguram inlocuirea medicilor de familie care se pensioneaza”, scrie pe site-ul DSP Covasna.

Tocmai de aceea, institutia a publicat o lista a localitatilor in care in urmatorii ani va fi nevoie de medici de familie:
 
  Orase: Sfantu Gheorghe, Baraolt, Covasna, Intorsura Buzaului, Targu Secuiesc.
  Comune: Aita Mare, Batanii Mari, Belin, Bixad, Borosneu Mare, Bradut, Bretcu, Catalina, Cernat, Ghelinta, Micfalau, Moacsa, Ozun, Sanzieni, Sita Buzaului, Turia, Varghis, Zabala.

“In prezent in judet functioneaza un singur Centru de permanenta in zona Baraolt, si ar fi necesar cel putin inca un centru in Sf. Gheorghe, in cazul in care se poate asigura numarul necesar de 5-7 medici de familie, pentru a incerca sa reducem numarul persoanelor care se adreseaza la UPU din cadrul Spitalului Judetean. Activitatea desfasurata in centrul de permanenta se finanteaza de catre CAS Covasna, prin contract separat.”, mai scrie conform sursei mentionate.

De asemenea, si Serviciul de Ambulanta Judetean Covasna are scoase la concurs doua posturi pentru medici de familie. Se asigura participarea la cursurile de perfectionare necesare precum si locuinta de serviciu.

In prezent, Asistenta medicala primara in judetul Covasna este asigurata de 98 medici de familie titulari din care 55 in mediu uban iar 43 in mediu rural.

Cei interesati de o cariera medicala in acest judetul pot sa se adreseze Directiei de Sanatate Publica Covasna la adresele de e-mail dsp@dspcovasna.ro, director@dspcovasna.ro, sau la nr. de telefon : 0267-351398, 0745-024480.

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. dr.Nemes Tibor says:

    Dna Adriana Pavel,daca vrea pareri de la un medic de familie,si vrea sa le publice,sa ma sune,sa ne intilnim,sa discutam,despre med fam,pensionari,sa ma sune la 0723 568604!!!,sau sa ne intilnim pt o discutie mai lunga!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Pfizer/BioNTech: Studii clinice pentru un vaccin impotriva Omicron

Prelungirea acordului romano-italian in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

Ministerul Sanatatii: 31,71% grad de pozitivare a testelor Covid

DSP Prahova face apel pentru detasarea de cadre

Testarea RT-PCR la domiciliu sau in centrele de recoltare