Iohannis: Romania contribuie cu adevarat la lupta impotriva cancerului

31/05/2022
Iohannis: Romania contribuie cu adevarat la lupta impotriva cancerului

Iohannis: Romania contribuie cu adevarat la lupta impotriva cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/iohannis-romania-contribuie-cu-adevarat-la-lupta-impotriva-cancerului/

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca datorita eforturilor sustinute din ultima perioada, Romania contribuie cu adevarat la lupta impotriva cancerului.

“Sunt bucuros ca astazi, datorita eforturilor sustinute din ultima perioada, Romania contribuie cu adevarat la lupta impotriva cancerului. Este o dovada clara ca impreuna putem aduce beneficii reale in vietile pacientilor! Din pacate, cei afectati de aceasta grava maladie au avut de suferit si din cauza superficialitatii, instabilitatii si indeciziei generate de unele politici fragmentare. Sintagma ‘pacientul in centrul sistemului de sanatate’ este folosita de zeci de ani in spatiul public si de prea multe ori fara consistenta. Sub presiunea pandemiei de COVID-19, decalajele inregistrate ale mortalitatii si morbiditatii prin cancer s-au accentuat grav. Doar prin promovarea unor politici incluzive si echitabile, precum dezvoltarea Planului National de Combatere a Cancerului sau pachetul legislativ care instituie o zi nationala a supravietuitorilor de cancer, putem intr-adevar sa facem schimbari benefice in viata pacientilor. Aceste eforturi ajuta la reducerea suferintei bolnavilor de cancer, a supravietuitorilor, a familiilor si a celor apropiati”, spune seful statului in mesajul transmis de consilierul prezidential Diana-Loreta Paun in cadrul evenimentului dedicat Zilei Nationale a Supravietuitorilor de Cancer, potrivit Agerpres.

Totodata, Iohannis afirma ca, pe termen lung, demersurile sustinute in lupta impotriva cancerului vor diminua presiunea poverii afectiunii asupra sistemului de sanatate si vor contribui la crearea unei societati mai sanatoase.

“Actiunile consistente intreprinse de Romania la mai putin de un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului sunt laudabile si ne pozitioneaza in fruntea preocuparilor europene privind drepturile supravietuitorilor de cancer”, mai spune seful statului.

Totodata, presedintele puncteaza ca inovatia si cercetarea medicala contribuie semnificativ la un trend pozitiv in ceea ce priveste sansele de supravietuire ale bolnavilor de cancer, insa, in acelasi timp, apar noi provocari pentru pacient, familie si sistem.

“Politicile care promoveaza ingrijirea si preventia ar trebui sa fie completate cu strategii care sa garanteze supravietuitorilor cancerului un tratament echitabil pe tot parcursul vietii. Trebuie sa ne asiguram ca aceste nevoi sunt acoperite”, a mai adauga presedintele Iohannis, potrivit sursei citate.

Etichete: lupta impotriva cancerului, preventie cancer, klaus iohannis

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: