Iohannis: Profesiile de asistent medical si moasa sunt ghidate de un set de valori si principii

19/07/2022
Iohannis: Profesiile de asistent medical si moasa sunt ghidate de un set de valori si principii

Iohannis: Profesiile de asistent medical si moasa sunt ghidate de un set de valori si principii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/iohannis-profesiile-de-asistent-medical-si-moasa-sunt-ghidate-de-un-set-de-valori-si-principii/

Cei 180.000 de asistenti medicali reprezinta nu doar cea mai numeroasa resursa din sistemul de sanatate, ci si o componenta esentiala a echipei medicale, este de parere presedintele Romaniaie, Klaus Iohannis.

Seful statului a transmis un mesaj in cadrul Conferintei „A look back to lead forward: tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”, cu prilejul implinirii a 20 de ani de functionare ca organizatie profesionala independenta a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

“De la infiintare si pana in prezent, organizatia a inteles sa se adapteze in permanenta, pentru a face fata provocarilor si nevoilor de ingrijire intr-o lume in continua schimbare, construind imaginea unui partener important pentru sistemul de sanatate din Romania.”, a transmis Iohannis la inceputul mesajului sau.

Potrivit presedintelui Iohannis, asistentii medicali reprezinta resursa esentiala pentru promovarea si protejarea sanatatii. In spitale, in scoli, in clinici, in corturi de campanie, in taberele de refugiati, in vremuri de pace si in perioade de conflict, in momentele fericite, dar si in cele mai vulnerabile, acestia fac o munca dificila si salveaza vieti.

“Activitatea pe care o desfasurati cu profesionalism si implicare s-a aflat intr-o continua profesionalizare, aderarea la Uniunea Europeana facilitand accesul la cele mai bune reglementari si practici. Incepand cu anul 2020, Romania, ca toate statele lumii, a traversat o criza fara precedent, care a avut un impact puternic asupra sistemului de sanatate. Dumneavoastra ati devenit, alaturi de ceilalti membri ai echipelor medicale, eroii din primele linii ale unei lupte dramatice impotriva unui virus agresiv. Empatia si simtul datoriei v-au dat puterea sa treceti prin aceasta perioada extrem de solicitanta. Din pacate, insa, multi dintre colegii dumneavoastra si-au pierdut viata, incercand sa-si salveze semenii. Criza umanitara declansata la inceputul acestui an la granitele Romaniei a reprezentat o noua presiune, care a aratat importanta unei profesii de lunga traditie si cu puternic fundament social.”, transmite Klaus Iohannis,

In context, el a subliniat ca tema conferintei „A look back to lead forward: tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”, este un mesaj important pentru asistenti, si nu numai, in aceste vremuri tulburi. Potrivit acestuia, “contextul actual impune o buna adaptare la noile realitati si demonstreaza nevoia ca aceasta profesie sa evolueze.”

De asemenea, seful statului mai pecizeaza ca asistentii si moasele au fost printre cei mai afectati de intarzierea reformei sistemului de sanatate, de lipsa de materiale sanitare si de personal, de volumul foarte mare de munca si de infrastructura precara.

“Astfel, cei 180.000 de asistenti medicali reprezinta nu doar cea mai numeroasa resursa din sistemul de sanatate, ci si o componenta esentiala a echipei medicale, o forta a modernizarii si a eficientizarii sistemului de sanatate, precum si un vector important al reconstructiei increderii populatiei. Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune pentru dezvoltarea unor programe de studii si de instruire cat mai competitive, care sa ofere acestor profesii abilitati si competente care se pot adapta.”, se mai arata in mesaj.

Avand in vedere dinamica schimbarii, in mesaj mai scrie ca “trebuie sa ne asiguram ca si in Romania sunt valorificate practicile inovatoare, iar accesibilitatea crescuta a noilor tehnologii nu accentueaza distanta dintre pacient si personalul medical.”

In viziunea presedintelui, dincolo de performanta actului de ingrijire, comunicarea cu pacientul este esentiala.

“Un diagnostic al unei boli poate produce o trauma, iar in astfel de situatii dumneavoastra, aflati cel mai aproape si cel mai indelung alaturi de pacient, sunteti un sprijin inestimabil pentru cei aflati in suferinta si familiile lor. (…) Profesiile de asistent medical si moasa sunt ghidate de un set intrinsec de valori si principii fundamentale, care au in centru daruirea pentru protejarea vietii si a sanatatii semenilor.”,

In incheiere, el si-a exprimat recunostinta pentru eforturile depuse de asistentii medicali.

“Misiunea statului trebuie sa fie la inaltimea valorilor pe care le sustineti in fiecare zi si care contribuie la crearea unei societati echitabile si mai pline de compasiune. Imi exprim recunostinta pentru eforturile dumneavoastra, iar Inaltul Patronaj pe care il confer acestei Conferinte este un simbol al aprecierii pentru activitatea dumneavoastra remarcabila. La ceas aniversar, va indemn sa raspundeti cu hotarare si profesionalism provocarilor care vor urma.”, mai transmite presedintele Romaniei.

Etichete: asistentii medicali, moase, ordinul asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali din romania, klaus iohannis

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ilie says:

    Sistemul de învățământ sanitar a fost verificat sa vedeți ce se intimpla?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: