Ioana Mihaila: Speram ca vom reusi sa facem mediul rural atractiv pentru medicii de familie

07/06/2021
Ioana Mihaila: Speram ca vom reusi sa facem mediul rural atractiv pentru medicii de familie

Ioana Mihaila: Speram ca vom reusi sa facem mediul rural atractiv pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ioana-mihaila-speram-ca-vom-reusi-sa-facem-mediul-rural-atractiv-pentru-medicii-de-familie/

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, spune ca se fac toate eforturile pentru atragerea medicilor de familie in mediul rural, in contextul unui deficit inregistrat la nivel national.

Demnitarul a precizat ca se poarta discutii cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru gasirea unor metode, in contractul-cadru, de stimulare a medicilor de familie sa practice in mediul rural si a transmis ca autoritatile doresc, totodata, sa le ofere medicilor de familie din mediul rural capacitatea tehnica de a creste complexitatea actului medical.

“In Planul National de Redresare si Rezilienta am alocat fonduri pentru dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de medici de familie, cu prioritizare pentru acele cabinete care sunt in mediul rural si mai ales in ruralul izolat sau in ruralul unde exista o lipsa de medici de familie. Speram ca impreuna, prin aceste eforturi combinate de investitii dar si de stimulare a serviciilor in asistenta medicala primara, vom reusi sa facem mediul rural atractiv pentru medicii de familie”, a declarat ministrul Ioana Mihaila, potrivit Agerpres.

De altfel, ea a spus ca solutiile pentru atragerea medicilor de familie in mediul rural nu presupun doar investitii in infrastructura.

“Cand am spus de investitiile in cabinetele medicilor de familie nu m-am referit doar la infrastructura. Stiu ca si in Vaslui, ca si in alte judete, exista autoritati locale care le-au pus medicilor de familie la dispozitie infrastructura privind cabinetul medical, dar noi vorbim de investitii in aparatura, asa incat o parte din activitatea medicala, pentru care in mod normal pacientul trebuie sa se adreseze intr-un ambulatoriu de specialitate sau la un laborator de analize pentru care trebuie sa mearga in oras, sa se poata desfasura la cabinetul medicului de familie. Asa speram sa aducem medicii de familie, pentru ca ei vor simti si vor vedea exact efectul actului lor medical, nu vor mai trebui doar sa scrie bilete de trimitere si sa astepte intoarcerea pacientului de la oras, ci vor putea sa ia decizie in cunostinta de cauza si sa vada beneficiul actului medical”, a mai explicat ministrul Sanatatii conform sursei citate.

De asemenea, potrivit ministrului, in plus fata de dotarile prevazute in PNRR, se are in vedere o reforma care presupune cresterea finantarii pe termen mediu si lung pentru asistenta medicala primara, astfel incat medicii de familie sa poata fi platiti pe seama muncii lor.

Etichete: medici de familie in mediul rural, investitii in cabinetele medicilor de familie, ioana mihaila

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. lucian says:

    Foarte tare, practic asitsenta medicala primara in viziunea decidentilor din Ministerul Sanatatii din Romania este cea din perioada comunismului, cand la sate existau medici, asitente medicale ce asigurau continuitatea pentru un centru de permanenta, stationar cu toate cele necesare pentru a asigura in conditii de maxima iginea izolarea cazurilor suspectate a fi concagioase, exsita o moasa, asistenta medicala specializata in lucrul pe teren, existau pupinele din inox, toalete pentru personal medical si separat pentru pacienti, exista personal angajat pentru curatenie, inclusiv mijloace de deplasare puse la dispozitie.
    Dar cine platea toate acestea pentru ca medicul de familie la care face trimitere doamna ministru al Sanatatii, raspunsul este unul sigur si anume bugetul public alocat de statul comunist din acea persioada si totusi suntem in anul 2021 in plin capitalism intr-o perioada de renastere conform planului de rezlienta.
    Sau poate oficialii din Ministerul Sanatatii nu au aflat ca medicii din anul de gratie 2021 din asistenta medicala primara sunt atat de bine renumerati incat nici pe cei mai optimisti specialisti din domeniul sanitar nu-i mai poti convinge sa exercite activitatea de medic in specialitatea de medicina de familie in Romania.
    Cum va proceda doamna ministru cand medicul de familie actual. aflat la capatul puterilor din cauza mecanismului birocratic formidabil de bine pus la punct de expertii din DSP-uri pentru a justifica incopetenta din functiile publice, lipsit de orice speranta ca vechimea sa in munca si gradul profesional va fi recunoscuta social si renumerata in consecinta cand in realitate este ata de prost platit fata de colegii din spitalele de stat, fara concedii platite, fara nici un fel de protectie sau minime beneficii din partea societatii care-i recompenseaza in schimb pe magistrati cu gratuitatea actelor medicale si nu numai, cand in activitatea sa profesionala constata ca de mai multi ani este un sabotaj calificat al functionarii platformei informatic SIUI, si afla ca va primi alte sarcini..

  2. Olariu Dorin says:

    Stimați colegi,treaba se face cu bani,ca stimulent pt o muncă de calitate.Ori vreți să credeți,ori ba.Dacă vă gândiți prea mult peste 25 ani,nu vom mai avea specialiști care să se ocupe de cei suferinzi!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: