Ioana Mihaila, ministrul demisionar al Sanatatii, la ora bilantului

07/09/2021
Ioana Mihaila, ministrul demisionar al Sanatatii, la ora bilantului

Ioana Mihaila, ministrul demisionar al Sanatatii, la ora bilantului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ioana-mihaila-ministrul-demisionar-al-sanatatii-la-ora-bilantului/

Ioana Mihaila, ministrul demisionar al Sanatatii, a prezentat bilantul celor patru luni de mandat. Marti, in cadrul unei conferinte de presa, ea a enumerat principalele masuri adoptate pe perioada mandatului sau.

Mihaila a precizat ca, impreuna cu echipa de la minister, si-a stabilit trei prioritati, pe langa gestionarea pandemiei COVID: fonduri europene pentru reforme si investitii in sanatate, cresterea accesului la servicii medicale de baza si reforma managementului spitalelor si serviciilor de sanatate.

“In aceste luni, am reusit sa implementam, sa deblocam, sa demaram masuri si proiecte esentiale pentru toate cele 3 prioritati anuntate”, a declarat Ioana Mihaila, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

Investitii – unitati medicale

La capitolul investitii, ea a enumerat progrese realizate pentru constructia spitalelor regionale:

* la Iasi, contractul de finantare in valoare de 250 de milioane de euro a fost semnat cu Banca Europeana de Investitii in aprilie. Contractul de proiectare tehnica este pregatit pentru semnare luna septembrie anul acesta;

* la Cluj, contractul de finantare se va semna in luna octombrie, iar in noiembrie se semneaza contractul de proiectare (305 milioane de euro);

* la Craiova, contractul de finantare se va semna in 2022, iar in decembrie se semneaza contractul de proiectare (298 milioane de euro).

De asemenea, demnitarul a afirmat ca a deblocat proiectele de construire a celor trei centre de mari arsi: de la Timisoara, de la Targu Mures si de la Bucuresti.

Vizavi de Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), componenta ‘Sanatate’ are un buget de 2,85 de miliarde de euro: 1,95 de miliarde pentru infrastructura spitaliceasca; 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului de sanatate; 275 de milioane de euro pentru infrastructura medicala pre-spitaliceasca.

Reforme in spital | Registrului National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate

La capitolul reforme in spitalele, ministrul a sustinut ca a creat cadrul legal pentru infiintarea consortiilor medicale, cu scopul de a eficientiza activitatea administrativa si medicala a acestor asocieri de spitale.

De asemenea, spune ca a introdus in legislatie criterii pe care membrii consiliilor de administratie ale spitalelor trebuie sa le indeplineasca, iar consiliile de administratie au primit responsabilitati suplimentare: de monitorizare a achizitiilor directe, de contractare de servicii de audit extern; a creat ‘cadrul legal’ pentru plata in functie de indicatori de performanta si calitate pentru spitalele publice.

Tot la acest capitol, referitor la profesionistii din Sanatate, ministrul a precizat ca a demarat concursurile pentru managerii de spitale din subordinea Ministerului Sanatatii, a aprobat legislatia pentru organizarea si desfasurarea concursurilor pentru managerii generali din cadrul serviciilor de ambulanta judetene.

Ministrul a mai subliniat ca a spus ca a creat baza legala pentru infiintarea Registrului National al Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, o platforma electronica in administrarea Ministerului Sanatatii care va furniza datele necesare pentru managementul si politicile de resurse umane in sanatate.

Accesul la medicamente

Cu privire la accesul la medicamente, in cele patru luni, Mihaila afirma ca a implementat o serie de masuri precum:

* lista medicamentelor esentiale, in total aproximativ 1.000 de medicamente. Pe lista se regasesc medicamente esentiale din programul national de oncologie, cele necesare pentru boala Wilson, pentru diabet, precum si pentru bolile endocrine;

* dezvoltarea Sistemului Electronic de Raportare (SER), principalul mecanism de monitorizare a pietei medicamentului din Romania;

* reglementarea, pentru prima data in Romania, in august, a punerii pe piata a medicamentelor autorizate in UE si necesare pentru acoperirea unor nevoi de sanatate publica, printr-o procedura rapida si simplificata;

* deblocarea aprovizionarii cu medicamente pentru nevoie speciale si introducerea unei proceduri clare de selectie pentru solicitantii de autorizatii, avand ca prim criteriu timpul de punere pe piata a medicamentului (scopul este asigurarea de stocuri adecvate si continue pe toata durata de valabilitate a autorizatiei);

* crearea cadrului pentru evitarea intarzierilor in aprobarea studiilor clinice si pentru aprobarea punerii pe piata a medicamentelor de uz uman. Pana acum, Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania nu s-a putut intruni timp de 2 ani din cauza unei inadvertente legislative.

Etichete: mandat ioana mihaila, ioana mihaila la ministerul sanatatii, bilant mandat ministrul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: