Investitie de 1,8 milioane de euro intr-un centru integrat de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

06/11/2015

Investitie de 1,8 milioane de euro intr-un centru integrat de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/investitie-de-18-milioane-de-euro-intr-un-centru-integrat-de-cercetare-pentru-diagnosticarea-cancerului-pulmonar/

poza cercetare laboratorInstitutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a finalizat un program de investitii in infrastructura de cercetare in valoare de 1,8 milioane de euro in urma caruia perioada de timp necesara diagnosticarii cancerului pulmonar s-a redus la maximum trei saptamani fata de o perioada de pana la sase luni, conform algoritmilor si metodelor pe care sistemul medical local le avea la dispozitie pana acum.

 “In Romania apar de obicei intarzieri in stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar din cauza accesibilitatii limitate la investigatiile necesare (bronhoscopie, tomografie computerizata), datorita trimiterii pacientilor de la un centru la altul pentru completarea investigatiilor si absentei unei evaluari multidisciplinare a fiecarui caz (pneumologica, chirurgicala si oncologica). Este necesara si imperativa abordarea integrata, intr-un centru coerent, a pacientilor suspecti de cancer pentru scurtarea timpului pana la diagnostic si indicatia terapeutica corecta, ceea ce reusim sa facem acum in cadrul Institutului. Orice pacient suspect de cancer trimis la Institutul „Marius Nasta” poate beneficia de serviciile oferite. Aici, timpul de diagnosticare si evaluare corecta se scurteaza la doua – trei saptamani. Astfel, se ofera pacientului sansa la cel mai bun tratament pentru cancerul pulmonar: operatia. Orice intarziere poate permite bolii sa avanseze, iar pacientul risca sa piarda momentul operator. Tratamentul citostatic nu ofera sanse de vindecare in absenta operatiei”, a declarat Dr. Irina Strambu, coordonatorul activitatii de cercetare din Institutul Marius Nasta si directorul acestui proiect.

Statistici

Depistarea cancerului pulmonar se face, in general, tardiv atat in Romania cat si pe plan mondial din cauza simptomelor reduse si nespecifice si datorita a absentei unei metode de screening acceptabile.

La nivelul EU-27, Romania se situa in 2014 pe locul 10 din punct de vedere al incidentei si ratei mortalitatii prin cancer bronho-pulmonar, 75% dintre cazuri fiind in stadii avansate in momentul depistarii, astfel ca rata de supravietuire la 5 ani de la diagnostic este de sub 5%.

In Romania, incidenta cancerului pulmonar in 2012 a fost de 11.644 cazuri noi (45,8%000), din care 4/5 au fost barbati, cu o mortalitate de peste 70%. Aceste cifre se bazeaza exclusiv pe raportarile din Registrul National de Cancer, ceea ce poate reprezenta o subestimare importanta a valorilor reale. In anul 2014, numai in Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti au fost internaţi 6.038 de pacienţi cu cancer, dintre care 2.317 in secţia de chirurgie toracică, 3.382 in secţiile de pneumologie si 339 in secţia de oncologie infiinţata in cadrul Institutului in același an. Doua treimi dintre acesti pacienţi sunt barbaţi, iar o treime, femei.

Proiectul, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si realizat prin Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice, a avut ca scop crearea unui centru integrat de cercetare pentru diagnosticare care sa dispuna de toate facilitatile necesare pentru aceasta maladie. In perioada de implementare au fost modernizate si echipate laboratoarele de endoscopie bronsica, anatomie patologica, chirurgie minim invaziva si terapie intensiva, explorari functionale complexe si radiologie din cadrul Instutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

“Dotarile in infrastructura de cercetare ale acestui nou centru permit dezvoltarea contributiei cercetatorilor din Institut la cercetarea stiintifica in domeniu, atat la nivel national, cat si prin parteneriate internationale. In acelasi timp putem oferi servicii performante de sanatate, cu impact asupra cresterii ratei de supravietuire la aceasta grupa de pacienti.”, a declarat si Eugenia Ghita – coordonatorul administrativ al proiectul INTEGRIS, finantat prin ”Programul Operational Sectorial ”Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa Prioritara 2, „Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologica si Inovare”, Operatiunea 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D.

Fonduri nerambursabile

Acest proiect a fost derulat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius-Nasta”, cu sediul in Bucuresti, Sos.Viilor nr. 90, sector 5, timp de un an, incepand cu data de 14 august 2014. Proiectul a fost co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice”(POS CCE), Axa prioritara 2, Operatiunea 2.2.1, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN) in calitate de Organism Intermediar (OI), in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Valoarea totala a proiectului este de 7.986.636 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 7.986.636 lei.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: