Investigatii de rutina cu care specialisti de renume mondial nu sunt de acord

07/01/2014

Investigatii de rutina cu care specialisti de renume mondial nu sunt de acord

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/investigatii-de-rutina-cu-care-specialisti-de-renume-mondial-nu-sunt-de-acord/

Desi screeningul este vazut ca o procedura preventiva de a depista afectiunile din timp si de incepe tratamentul recomandat de specialist, medici de renume declara public ca o astfel de procedura poate sa nu fie intotdeauna benefica pentru pacientii in cauza.

Tratamente cu risc in urma screening-ului

O serie de specialisti declara ca nu realizeaza screeninguri pentru depistarea cancerului la san, considerand procedura cu risc pentru sanatate.

Decizia lor are un impact major asupra populatiei avand in vedere si autoritatea lor in domeniul medical. Intre acesti specialisti se numara Iona Heath, fost presedinte al Colegiului Regal al Medicilor Generalisti din Marea Britanie, Susan Bewley, profesor de obstretica la King’s College, Londra sau Fiona Godlee, editor pentru publicatia de specialitate “British Medical Journal”, conform The Guardian.

In cazul cancerul la san, specialistii motiveaza ca screening-ul poate depista anumite leziuni care in unele cazuri nu pun in pericol viata pacientului. Cu toate acestea, astfel de pacienti sunt supusi unor tratamente uneori cu risc pentru sanatatea lor. Astfel pacientele pot fi supuse mastectomiei sau radioterapiei, proceduri cu posibile efecte secundare.

 “Ingrijorarea mea este ca am luat aceasta decizie pe baza unor informatii care nu sunt inca disponibile pacientilor mei”, a declarat prof. Susan Bewley, citata de The Guardian.

O situatie similara este mentionata in cazul cancerului de prostata. Statisticile rezultate din anumite studii arata ca o treime din barbatii de peste 50 de ani care au murit sufereau si de cancer de prostata, care insa nu a fost cauza decesului. Se precizeaza totdata ca, daca astfel de persoane ar fi fost supuse unor tratamente pentru cancerul de prostata, ar fi putut suferi si de impotenta sau incontinenta urinara.

Pacientii trebuie informati corect despre rolul screening-ului si implicatiile sale

Specialistii considera ca pacientii inca au nevoie de mai multe informatii atunci cand sunt chemati la screening-uri si, de asemenea, atunci cand incep un tratament in urma rezultatelor unei asemenea proceduri.

Sursa: www.theguardian.com

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: