Inventii in domeniul sanatatii, la UMF Cluj Technology Transfer Days

17/05/2023
Inventii in domeniul sanatatii, la UMF Cluj Technology Transfer Days

Inventii in domeniul sanatatii, la UMF Cluj Technology Transfer Days

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inventii-in-domeniul-sanatatii-la-umf-cluj-technology-transfer-days/

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca organizeaza, in perioada 17-18 mai 2023, cea de-a doua editie a evenimentului UMF Cluj Technology Transfer Days.

Pe parcursul celor doua zile, vor fi prezentate rezultate ale cercetarii desfasurate in cadrul UMF „Iuliu Hatieganu”, sub forma de brevete de inventie sau cereri de brevet de inventie, precum si serviciile oferite de cele doua centre de cercetare care functioneaza in cadrul universitatii: Centrul de Cercetari pentru Medicina Avansata – MedFUTURE si Centrul de Cercetari pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala – Genomic Center.

Participantii la UMF Cluj Technology Transfer Days vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informatii despre inventiile cercetatorilor clujeni, de a participa la prezentarile acestora si la sesiunile de Q&A.

Printre cele 22 de brevete de inventie si cereri de brevet de inventie care vor fi prezentate in cadrul evenimentului se numara procedee, echipamente si produse medicale precum:

  • Nanosenzor plasmonic eficient pe bază de nanobipiramide de aur pentru detecția multimodală a biomarker-ului cardiac Troponină I, cu aplicatie directa in mediul clinic pentru diagnosticul afectiunilor cardiace.
  • O compozitie de rasina de impregnare si material compozit pentru fabricarea implanturilor cranio-faciale, ce aduce o noua si pertinenta abordare a defectelor osoase in chirurgia cranio-maxilo-faciala, prin incercarea de a implementa in uzul clinic, pe scara larga, a implanturile personalizate.
  • Un sistem dual de grile pentru ghidajul brahiterapiei asistate laparoscopic pentru tumorile hepatice nerezecabile. In prezent, astfel de sisteme de grile exista si sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de prostata, cancerului de san, cancerelor din sfera ginecologica, cancerului de rect, cancerului de vezica urinara si cancerului de esofag, dar nu au fost dezvoltate special pentru brahiterapia asistata laparoscopic pentru tumorile hepatice.
  • Un sistem biologic bazat pe un vector viral tintit anti-tumoral pentru restabilirea genotipului normal al genei supresoare tumorale TP53 in celulele maligne. Acest model terapeutic poate constitui o baza experimentala pentru implementarea de terapii tintite anti-tumorale in trialuri clinice pe pacienti cu tumori al caror genotip au alterata functia genei supresoare de tumori TP53. Modelul terapeutic poate fi implementat ca tratament in afectiunile maligne fie ca monoterapie, fie complementat cu chimioterapice, pentru a spori eficienta acestuia in tipurile de cancer mai complexe si agresive.
  • O metoda pentru detectia si evaluarea modificarilor pleurale si pulmonare superficiale bazata pe analiza computerizata a imaginilor ecografice. Inventia se refera la o metoda neinvaziva pentru corpul uman, fara expunere la radiatii si cu costuri reduse, pentru detectarea si diagnosticarea afectiunilor pulmonare interstitiale, bazata pe procesarea avansata a ultrasunetelor, care face posibila diagnosticarea si evaluarea severitatii leziunilor pleuro-pulmonare, o alternativa accesibila la tomografia computerizata (CT).
  • Pasta de dinti cu extract imbogatit in principii active obtinut din tescovine si frunze de vita de vie
  • Supliment alimentar cu proprietati antioxidante/antiproliferative
  • Gel si crema fotochemoprotectoare si procedeu de preparare a acestora
  • Comprimate masticabile cu polen si vitamina C naturala

UMF Cluj Technology Transfer Days se adreseaza atat comunitatii academice a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca (cadre didactice, cercetatori, doctoranzi, studenti), cat si membrilor celorlalte universitati clujene, companiilor private si tuturor celor interesati de domeniul cercetarii si inovarii in medicina si farmacie.

“Acest eveniment face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare institutionala, de finantare a excelentei in Cercetare, Dezvoltare si Inovare, pe care l-am demarat la inceputul anului 2022. Obiectivul principal al proiectului il constituie mentinerea statutului de pol de excelenta national in medicina personalizata si translationala, dezvoltarea si consolidarea pozitiei universitatii noastre in Europa de Est prin cresterea capacitatii si a performantei institutionale in acest domeniu, sustinerea activitatilor de cercetare de excelenta a universitatii si sustinerea diseminarii rezultatelor cercetarii. UMF ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca detine astazi, datorita investitiilor din ultimii ani, una din cele mai performante infrastructuri de cercetare la nivel national, cu o politica a cercetarii puternic integrata in mediul academic”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, intr-un comunicat remis Formare Medicala.

Intrarea este libera pentru toti cei interesati sa descopere si sa cunoasca mai multe detalii despre activitatea de cercetare din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Programul evenimentului poate fi consultat pe site-ul universitatii.

Etichete: inventii in domeniul sanatatii, UMF Cluj Technology Transfer Days

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: