Interviu: Psiholog Raluca Nica – Depresia va ajunge a doua cauza de dizabilitate dupa HIV/SIDA

16/01/2014

Interviu: Psiholog Raluca Nica – Depresia va ajunge a doua cauza de dizabilitate dupa HIV/SIDA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-psiholog-raluca-nica-depresia-va-ajunge-a-doua-cauza-de-dizabilitate-dupa-hivsida/

Psiholog Raluca Nica a explicat care sunt principalele tulburari mintale care afecteaza copiii si adolescentii si in ce consta colaborarea intre medicul de familie si specialist in diagnosticarea si urmarirea tratamentului in cazul acestor afectiuni.

Interviul integral acordat de psiholog Raluca Nica pentru FormareMedicala despre identificarea copiilor si adolescentilor cu anxietate, depresie, autism sau ADHD in cabinetul medicului de familie.

Care sunt cele mai frecvente tulburari mintale in randul copiilor si adolescentilor?

Psiholog Raluca Nica: Tulburarile de anxietate sunt, conform studiilor internationale, cele mai prezente in randul copiilor si adolescentilor, deci ele au cea mai mare prevalenta.

In ce masura sunt afectati adultii de tulburarile mintale?

Psiholog Raluca Nica: Aceeasi prevalenta este valabila si pentru adulti, dar de perspectiva depresia. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), depresia va ajunge in anul 2030 sa fie a doua cauza de dizabilitate dupa infectia cu HIV/SIDA.

Avand in vedere ca multi pacienti romani nu sunt deschisi sa mearga la psiholog sau psihiatru dupa recomandarea medicului de familie, cum ar trebui sa-i convinga medicii de familie?

Psiholog Raluca Nica: Eu cred ca din ce in ce mai multi romani inteleg necesitatea de a trata o tulburare de sanatate mintala si merg la psiholog si psihiatru, insa intr-adevar este un domeniu care este destul de stigmatizat, nu numai in Romania ci si la nivel mondial. Este important sa facem cat mai multa educatie si sa explicam ca si aceste probleme se pot rezolva cu ajutorul specialistilor.

Ce intrebari ar trebui sa puna medicul de familie pentru a verifica starea de sanatate a copilului in ceea ce priveste riscul de a suferi de tulburari mintale?

Psiholog Raluca Nica: In cadrul vizitelor de evaluare, de vreme ce copilul merge regulat la medicul de familie pentru evaluarea dezvoltarii psihomotorii, se pot aplica niste chestionare foarte scurte, se pot pune cateva intrebari pentru principalele tulburari de sanatate mintala, anxietate, depresie, ADHD, autism prin care se pot depista destul de repede problemele existente si care pot determina ulterior medicul familie sa trimita copilul catre specialist.

Autismul este o afectiune despre care se vorbeste tot mai des in Romania.  Care sunt principalele simptome pe care le-ar putea observa medicul de familie la cabinet?

Psiholog Raluca Nica: Exista la acest moment un chestionar care a fost elaborat de catre Comisia de Pasihiatrie si Psihiatrie Pediatrica a Ministerului Sanatatii si a fost validat de catre Universitatea Babes- Bolyai din Cluj-Napoca. Chestionarul cuprinde noua intrebari si care, in principiu, se axeaza pe functionarea sociala a copilului, modul in care acesta relationeaza, modul in care vorbeste. Acest chestionar este foarte simplu de utilizat, poate fi aplicat chiar in timpul asteptarii pana sa intre in cabinetul medicului, chiar si de catre asistent, dand niste indicii foarte bune cu privire la tulburarea de spectru autist.

In ceea ce priveste ADHD, care ar fi simptomele care ar diagnostica ADHD si l-ar diferentia de caracteristicile unui copil energic?

Psiholog Raluca Nica: Important este sa urmarim copilul in mai mult de un mediu, nu numai acasa, ci si la scoala sau in mediul social din care acesta face parte si sa fie evaluat de catre un specialist pentru ca, in principiu, tulburarea are doua parti: hiperactivitatea si deficitul de atentie. Un copil poate sa manifeste mai pregnant una sau cealalta dintre tulburari si atunci numai cu ajutorul specialistului putem depista si urmari copilul in mai mult de un mediu.

Dupa inceperea tratamentului, a terapiei, cum decurge urmarirea tratamentului de catre mediculde familie in colaborare cu medicul specialist?

Psiholog Raluca Nica: Planul pentru interventie este facut de obicei de psihoterapeutul care cunoaste tehnici comportamentale adecvate tulburarilor de spectru autist. Urmarirea copilului este facuta de medicul specialist, cel care diagnosticheaza tulburarea, iar medicul de familie care il are in evidenta va urmari progresele acestui copil pe masura ce terapia avanseaza.

Ce sfaturi ar trebui sa le dea medicul de familie parintilor pentru o dezvoltare normala a copilului din punct de vedere psihologic?

Psiholog Raluca Nica: Este recunoscut poate faptul ca meseria cea mai dificila din lume si pentru care nu ne pregateste nimeni este cea de parinte, dar la ora actuala exista posibilitati de informare, exista cursuri chiar la nivelul Ministerului Sanatatii. In cadrul Programului National de Sanatate Mintala a fost facut un curs pentru dezvoltarea abilitatilor parentale care s-a desfasurat la Oradea si la Iasi si a avut un success deosebit.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: