Interviu Prof.dr. Ioana Anca – Vaccinarea sugarilor, mai putin cunoscuta si acceptata de medici si parinti

02/04/2014

Interviu Prof.dr. Ioana Anca – Vaccinarea sugarilor, mai putin cunoscuta si acceptata de medici si parinti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-prof-dr-ioana-anca-vaccinarea-sugarilor-mai-putin-cunoscuta-si-acceptata-de-medici-si-parinti/

ioanaancaProf.dr. Ioana Anca a explicat care sunt riscurile cele mai mari in cazul refuzului vaccinarii si in ce masura copiii nevaccinati pot fi un pericol in colectivitate pentru ceilalti copii. In cadrul Conferintei de Medicina Familiei, 26 – 29 martie 2014,  prof.dr. Ioana Anca a prezentat medicilor de familie care sunt tratamentele adecvate dar si riscurile in infectiile respiratorii la copii.

In ce masura preventia infectiilor respiratorii poate fi realizata la cabinetul medicului de familie?

Prof. Dr. Ioana Anca: Preventia este o masura mai ieftina din toate punctele de vedere decat tratamentul. Unele infectiile respiratorii pot fi prevenite prin vaccinare. Cele mai frecvente cauze ale infectiilor respiratorii sunt cele virale.

As sublinia faptul ca sugarul, incepand de la sase luni, poate fi vaccinat antigripal de exemplu, lucru care nu cred ca este foarte cunoscut si acceptat de toti medicii si chiar de toti parintii.

Vaccinarea sugarilor – mai putin cunoscuta si acceptata de medici si parinti

Este o informatie importanta care ar trebui sa ajunga la parinti, si anume ca nu exista riscuri in ceea ce priveste vaccinarea antigripala a unui sugar mai ales atunci cand el este intr-o familie cu risc infectios mare: cu membri multi ai familiei si mai ales cu frati mai mari care merg la gradinita si care aduc tot felul de infectii virale pe care le pot raspandi in familie.

Vaccinarea pneumococica, spre exemplu, este esentiala atat la copii cat si la adulti pentru preventia infectiilor severe respiratorii.

De ce refuza unii parinti vaccinarea copiilor?

Prof.dr. Ioana Anca: Parintii refuza vaccinarea pentru ca exista o foarte puternica miscare antivaccinare in toata lumea si din pacate si in tara noastra care in general se bazeaza pe o lipsa sau o dezorganizare a informatiilor privind beneficiile vaccinarii. In general, lipsa de informatie este cea care determina astfel de atitudini care nu sunt bazate pe considerente stiintifice.

Vaccinarea este un act de un anumit grad de “agresivitate”, este un act prin care noi intervenim asupra copilului respectiv si orice act de genul acesta poate ridica probleme de tip suspiciune in ceea ce priveste reactiile adverse mai ales sau eficienta.

Daca noi reusim sa strangem un pachet coerent de informatii in care sa aratam ca acest act este demonstrat benefic atunci si medicii probabil ca vor recomanda.

Trebuie sa informam medicii foarte bine, ei sa capete incredere in vaccinare si apoi sa recomande si sa convinga cat mai multi parinti.

Ce parere aveti despre vaccinarile broncho-vaxom, un alt tip de vaccinare?

Prof.dr. Ioana Anca: In ceea ce priveste broncho-vaxomul, acesta este un mijloc profilactic mai special. Parearea mea este foarte buna, dar trebuie recomandat acolo unde isi gaseste locul, pentru preventia, spre exemplu, la un copil care intra in colectivitate si va fi supus unor agresiuni bacteriene multiple. Este o sensibilizare la antigenele respective progresiva.

Copiii care nu sunt vaccinati si intra in colectivitate pot crea probleme altor copii care sunt vaccinati?

Prof.dr. Ioana Anca: Sigur, creeaza probleme atat lor personal, copiilor din familia lor eventual, cat si copiilor din jur.

Spre exemplu, varicela nu este o boala pentru care in Romania trebuie sa vaccinam obligatoriu copiii, dar este in schimb extrem de contagioasa. Foarte multa lume crede ca e mai bine sa faci varicela si ca da imunitate solida pe viata.

Putem sa luam ca exemplu situatia unei familii in care un copil face varicela si o mama care e insarcinata, care nu a avut varicela si care face boala atunci. Asa cum stim varicela este foarte teratogena in timpul sarcinii.

Alt exemplu este vaccinarea ROR (rujeola, oreion, rubeola) in care componenta de rubeola este foarte importanta fiind mai teratogena in primul trimestru de sarcina.

Un copil nevaccinat care face rubeola intr-o familie in care mama este insarcinata in primul trimestru de sarcina poate sa-i produca femeii insarcinate niste efecte teratogene ingrozitoare. Acestea sunt doar cateva dintre motivele temeinice pentru care trebuie sa vaccinam.

Un alt exemplu ar fi poliomielita pentru care noi vaccinam in continuare si despre care toata lumea are impresia ca nu mai exista.

Poliomielita nu va mai exista atunci cand organismele mondiale sanitare vor hotari asta.

Nu putem sa intrerupem noi sau sa refuzam vaccinarea doar pe considerentul ca nu a mai vazut poliomielita in Romania.

Poliomielita mai exista, nu in Romania, ci la nivel mondial si cum lumea circula e posibil sa apara virusuri salbatice si sa afecteze cu consecinte nefaste un copil nevaccinat.

Daca statul roman garanteaza o schema de vaccinare, plateste pentru ea, este evident ca face lucrul acesta pentru ca este absolut necesar sa vaccinam copiii macar impotriva acestor boli. Este un minim.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: