Interviu Dr. Rodica Tanasescu – Sanctiunile din contractul-cadru au sarit peste partea de avertisment

31/03/2014

Interviu Dr. Rodica Tanasescu – Sanctiunile din contractul-cadru au sarit peste partea de avertisment

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dr-rodica-tanasescu-sanctiunile-din-contractul-cadru-au-sarit-peste-partea-de-avertisment/

interviurodicaDr. Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Nationala de Familie (SNMF) a explicat intr-un interviu in exclusivitate pentru FormareMedicala de ce medicii de familie nu sunt de acord cu sanctiunile precizate in contractul-cadru si in ce conditii nu vor accepta dosarul electronic de sanatate.

Interviul video integral acordat de dr. Rodica Tanasescu pentru FormareMedicala

Cu ce sanctiuni precizate in contractul-cadru nu sunt de acord medicii de familie?

Dr. Rodica Tanasescu: Sanctiunile sunt firesti intr-un contract, numai ca in acest contract Casa de Asigurari are cateva obligatii si foarte multe drepturi, iar medicul de familie, furnizorul de servicii medicale, are obligatii pornind de la litera A la litera Z.

Obligatiile sunt urmate de sanctiuni aberante

Toate aceste obligatii, dintre care unele sunt normale, au si componente total anormale si care sunt urmate la capitolul de sanctiuni de sanctiuni aberante.

In primul rand, o buna parte dintre sanctiuni au sarit peste etapa de avertisment la prima greseala direct la sanctiuni dure cu 5-10% din valoarea contractului la per capita, ceea ce evident dezechilibreaza bugetul cabinetului.

In alte situatii, se spune “suspendarea contractului”; de exemplu, a expirat un document, nici macar nu au acceptat sa existe sanctiune numai daca aceasta suspendare a documentului este din vina medicului, ca uneori poate ca institutia terta a avut o situatie in care nu a putut elibera documentul la timp. Ei bine, se suspenda contractul.

Ce inseamna ca se suspenda contractul?

Dr. Rodica Tanasescu: Timp de 30 de zile, inseamna ca nu poti sa le dai pacientilor nici retete, nici analize, nici trimiteri, nimic. Ci se trece la rezilierea contractului. Astfel exista o multime de sanctiuni care sunt cu mult peste normal pentru gravitatea faptelor propriu-zise.

Toate aceste imputari sunt inacceptabile

Aceasta nu inseamna ca dorim debandada in sistem, din contra, dorim ordine, dar si respect pentru furnizorul de servicii medicale pentru ca aceasta modalitate de a-i imputa medicului faptul ca pacientul a devenit neasigurat din asigurat, ca a mai primit de la alt medic inca o reteta, ca i-a crescut pensia, toate aceste imputari sunt inacceptabile.

Noi consideram normal ca activitatea medicala sa fie cea esentiala, nu cea administrativa, si ca avem o obligatie in primul rand medicala fata de pacientii nostri si nu administrativa fata de Casa.

Dosarul electronic se impune medicilor de familie chiar daca nu si-au dat acordul. In ce conditii veti accepta dosarul?

Dr. Rodica Tanasescu: Dosarul electronic a fost inclus in contract desi acest proiect nu a fost discutat cu medicii de familie, nu au existat inca suficiente consultari. Noi nu avem nimic impotriva lui ca si principiu, dar trebuie sa vedem daca acest dosar include munca birocratica suplimentara pentru medicul de familie si pentru medicul de alta specialitate.

Daca acest proiect va functiona optim fara incarcatura birocratica si administrativa este bine, daca nu, nu-l vom accepta.

Medicii de familie nu vor introduce datele pacientului, ele trebuie preluate direct din soft. Nu se preiau, nu le vom introduce!

Trebuie astfel sa-l vedem in forma finala, sa-l facem functional, usor de utilizat si in acea situatie il vom accepta cu garantia ca datele medicale ale pacientului raman extrem de bine secretizate si ca nimeni in afara medicului nu va avea acces la ele.

 

Contractul-cadru si dosarul electronic au fost doua din subiectele principale de dezbatere la Conferinta Nationala de Medicina Familiei din perioada 26-29 martie 2014.

 

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: