INTERVIU | Dr. Mihaela Carmaciu GP Principal, Chelmsford, Essex, Marea Britanie

16/10/2012

INTERVIU | Dr. Mihaela Carmaciu GP Principal, Chelmsford, Essex, Marea Britanie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dr-mihaela-carmaciu-gp-principal-chelmsford-essex-marea-britanie/

Dr. Mihaela Carmaciu este medic de familie si profeseaza de peste 20 de ani in Chelmsford, Essex, Marea Britanie unde in prezent este GP Principal. In cadrul Societatii Medicale Romane din Marea Britanie (SMRUK) este consilier profesional pe probleme de medicina familiei si responsabilul cu contacte in medicina de familie UK-Romania. Anul acesta, a fost nominalizate de SNMF din partea Romaniei pentru premiul “Medicul de 5 stele” al WONCA.

FM: Ati participat recent la conferinta Royal College of General Practitioners (RCGP) la Glasgow. Ce v-a impresionat cel mai mult ?

Conferinta anuala a RCGP din Glasgow s-a desfasurat intre 3 si 6 octombrie. A fost prima data cand am participat la acest eveniment dupa ce am participat doi ani la rand la International Development Days al RCGP la Croydon in 2010 si 2011. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la conferinta a fost sentimentul intens de energie pozitiva generata prin punerea laolalta a atator medici de familie din intregul UK cu scopul de a influenta spre mai bine propria lor situatie dar si pe cea a pacientilor lor. Mi-a creat senzatia unui stup de albine. Prezenta a fost foarte mare, undeva in jurul a 1500-2000 de participanti pe parcursul celor 3 zile.

FM: De cate ori ati avut ocazia ati participat si la conferintele SNMF din Romania. Cum le comparati pe acestea cu cele ale RCGP ?

Am participat la doua conferinte SNMF in 2010 si 2011 si ambele mi s-au parut comparabile cu ceea ce am vazut la Glasgow. Am toata admiratia pentru cei care reusesc sa organizeze evenimente de o asemenea anvergura. As putea sugera doar ca pe viitor sa se evite reclama directa in plen a unor produse farmaceutice si pastrarea stricta in limitele timpului alocat prezentarilor. Dupa parerea mea, exista anumiti factori esentiali in succesul unei asociatii care doreste sa devina influenta:

– Incurajarea colegilor care exprima o pasiune in a ajuta si racolarea lor imediata

– Incurajarea generatiei tinere si pastrarea ei implicata in proiecte

– Existente unei echipe de conducere cat mai largi care sa isi poata exercita influenta pe mai multe planuri si la diverse nivele

– Schimbari periodice in conducere, la 3 sau 5 ani, pentru a stimula idei si stiluri noi de conducere si pentru a mentine interesul membrilor societatii

– Nu stiu cum functioneaza SNMF si cat este de transparenta, dar poate ar fi buna ideea unei formalizari a SNMF pe modelul RCGP ca societate de caritate cu un sediu al sau si cu o echipa de conducere puternica

– Preocuparea pentru a pastra oamenii de calitate in nucleul de conducere atat prin sustinerea proiectelor lor cat si prin sustinere financiara in masura posibilitatilor

– In cazul unei asociatii medicale este imperativa asocierea si implicarea asociatiilor de pacienti.

FM: Cat de mult s-a discutat la conferinta RCGP despre utilizarea de catre MF a internetului si a e-learningului in mod special ?

Medicul de familie britanic lucreaza pe computer in mod constant si de foarte multi ani. Observatiile despre evolutia pacientilor sunt pastrate in format electronic, iar in ultimii doi ani acestea pot fi accesate si de catre unitatile spitalicesti sau de catre centrele de permanenta, chiar daca intr-un mod mai limitat. Acest lucru este foarte important pentru continuitatea ingrijirii pacientului, reducerea senzatiei de confuzie a pacientului dar si reducerea costurilor din sistem.

Eu am asistat la conferinta la o prezentare despre extinderea computerizarii in medicina primara.

Un proiect interesant de folosire a internetului in medicina de familiein Scotia (unde distantele dintre pacienti si doctor pot fi chiar foarte mari) mi s-a parut The ALISS Project care se adreseaza pacientilor cu boli cronice in special. Acest proiect ii ajuta pe bolnavii cronici care doresc sa preia controlul asupra afectiunii lorsa afle despre resursele existente in medicina primara locala.Alte doua exemple de informare a pacientului prin internet sunt Patient UK si Diabetes UK.

FM: Societatea Medicilor Romani din Marea Britanie (SMRUK) este de la infiintare un partener de baza al SNMF. Ce proiecte viitoare planuiti in Romania sau in UK ?

SMRUK activeazadin 2005 ca o societate voluntara profesionala si a fost inregistrata la Companies House in UK in 2009 (ca si companie fara profit) pentru a-i da un statut oficial. Este condusa de un grup de medici de origine romana care lucreaza in UK. Fiind o activitate complet voluntara, fiecare isi dedica mai mult sau mai putin timp activitatii SMRUK in functie de pasiune si disponibilitate.

Noi consideram medicina de familie ca fiind elementul de baza in construirea unui sistem medical echitabil, uniform si eficient in concordanta cu ceea ce vedem in UK.

Contactele initiale dintre SNMF si RCGP au fost initiate din dorinta de a forma punti de legatura intre cele doua organizatii si cu speranta ca SNMF va folosi aceste contacte in scopul imbunatatirii imaginii medicului de familie in Romania, a modernizarii curriculum MF si a schimbului de idei si experienta intre cele doua sisteme medicale. In acest scop s-a semnat un Memorandum of Understanding intre RCGP, SNMF si SMRUK la Croydon in vara anului 2010 cand Dr Rodica Tanasescu a fost invitata la Londra pentru semnarea acestui memorándum impreuna cu Directorul international al RCGP Dr Garth Manning si presedintele SMRUK Dr Radu Burtan. Garth si cu mine am lucrat impreuna pentru a realiza acest proiect. Garth este acum CEO al WONCA si ma bucur mult sa il stiu pe el in aceasta pozitie. Este un om deosebit care duce la indeplinire proiectele in care se implica.

Referitor la proiecte de acum incolo, acestea trebuie sa fie sugerate de SNMF. Noi suntem bucurosi sa actionam ca o punte de legatura intre SNMF si alte organizatii britanice, Totusi, mi-as dori sa vad ceea ce ne-am propus cu totii cand am semnat acel Memorandum acum doi ani si jumatate.

Privind dinafara, medicina de familia romaneasca are toata infrastructura necesara, dar are nevoie de modernizare. Nu ma refer la felul in care se practica medicina ci la felul in care sunt pregatiti tinerii medici de familie in comunicarea cu pacientii lor, in ingrijirea bolnavului cronic in comunitate, in managementul cabinetului, in dezvoltarea calitatilor de leadership. Aceste lucruri trebuie sa fie parte din curriculum de rezidentiat.Imi vine greu sa cred ca factorul politic nu ar deveni sensibil si in Romania odata ce ar vedea rezultatele obtinute de o societate unita si atat de puternica, formata din peste 11000 de medici de familie, sicare se perfectioneaza continuu cu pasiune.

Un proiect pe care as incerca sa il realizez in acest an este o infratire intre SNMF si una dintre facultatile RCGP. Avem deja o oferta de la North Wales Faculty, care ar oferi oportunitatea unor medici de famili romani din zonele rurale si izolate sa observe cum se face medicina de familia in zone similare din Tara Galilor.RCGP ar oferi cazare gratuita prin ospitalitatea unor colegi britanici si ar plati jumatate din costul transportului.Mai exista inca un proiect referitor la medicii de familie tineri de care se ocupa chiar acum colega mea Dr Gabriela Badea, rezident MF in UK.Un alt proiect in care mi-ar place sa vad SMRUK implicat ar fi unul legat de o asociatie nationala a pacientilor din Romania mai ales legat de bolile cronice sau educatia sanitara a populatiei.

Pentru a progresa cu proiectele si pentru a le duce la indeplinire este necesar sa existe doua sau trei persoane care sa aiba o viziune de ansamblu si sa le coordoneze in asa fel incat proiectele sa se indeplineasca intr-un interval de timp prestabilit. RCGP are deschidere spre proiecte internationale iar SMRUK a demonstrat ca poate deschide porti catre Romania.

 

Interviu realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dana Zoiteanu

1 Comentarii

  1. Popa says:

    Bună seara !
    De 2 zile când urinez am o durere groaznica de burta jos și o usturime și am și firicele de sânge!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: