INTERVIU | Dr. Calin Bumbulut – Cercetarea este o componenta esentiala pentru cresterea si dezvoltarea continua a domeniului medicinei de familie

23/03/2013

INTERVIU | Dr. Calin Bumbulut – Cercetarea este o componenta esentiala pentru cresterea si dezvoltarea continua a domeniului medicinei de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dr-calin-bumbulut-cercetarea-este-o-componenta-esentiala-pentru-cresterea-si-dezvoltarea-continua-a-domeniului-medicinei-de-familie/

Dr. Calin Bumbulut este medic primar medicina de familie, instructor formator in medicina familiei si medic coordonator al Societatii Civile Medicale Dr Bumbulut – Dr Balaj Satu Mare. Detine competente in medicina de intreprindere si ecografia generala si a sustinut ca lector numeroase cursuri. Este presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Satu Mare si al Colegiului Medicilor Satu Mare si Vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Autor a 29 de articole publicate in reviste categoria CNCSIS B+, 2 capitole de carti si numeroase lucrari la manifestari stiintifice, este si editor sef adjunct al revistei Medical Connections / Conexiuni Medicale.

 FM: Ati fost ales anul trecut vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania si sunteti responsabil de domeniul Profesional-Stiintific si Invatamant. Ce planuri aveti in ceea ce priveste educatia medicala, in special in domeniul medicinei de familie ?

Legislatia care ne ghideaza activitatea in cadrul Departamentului Profesional-Stiintific si Invatamânt al CMR este Decizia nr 2/2009, adoptata de Consiliul National al CMR, care in articolul 1 spune: “educatia medicala continua reprezinta totalitatea activitatilor planificate de pregatire teoretica si practica desfasurate de medici in vederea dobândirii sau imbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si atitudini profesionale, in scopul cresterii calitatii actului medical si a nivelului de performanta in domeniul respectiv, in beneficiul asistentei medicale a pacientului”. Doresc sa fiu bine inteles, acest lucru se aplica in toate domeniile asistentei medicale in cadrul Programului National de Educatie Medicala Continua, in conformitate cu procedurile Deciziei 2, cu directivele si recomandarile Comunitatii Europene sau cu intelegerile si recunoasterile mutuale ale creditelor, stabilite cu Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti/Consiliul European de Acreditare a Educatiei Medicale Continue (UEMS/EACCME), precum si cu alte autoritaati ori organisme profesionale medicale europene si nationale implicate in activitatile de educatie continua.

Aici as vrea sa precizez ca sunt delegat ca reprezentant al CMR in Consiliul UEMS, iar unul din obiectivele noastre este aderarea la UEMO – Uniunea Euorpeana a Medicilor Omnipracticieni, aspect care pâna in prezent nu a constituit una din prioritatile Departamentului, dat fiind si actiunea oarecum independenta a celor doua organizatii europene. Armonizarea actiunilor in vederea recunoasterii in toata Uniunea Europeana a specialitatii de medicina familiei de catre Consiliul Europei este un alt obiectiv. In ceea ce priveste creditele EMC, regulile sunt stabilite la nivel european prin Directive si Recomandari pe care le aplicam si noi, Charter-ul UEMS/EACCME fiind adaptat in cadrul Deciziei 2. Aceasta Decizie urmeaza sa fie adaptata pe masura dezvoltarii formelor de EMC; un exemplu fiind avântul noilor forme de educatie, cum este si platforma dvs de e-learning.

 

FM: Colegiul Medicilor din Romania este partener al Ministerului Sanatatii in programul de instruire pentru preventia cancerului de col uterin, colon si san, “Instruire si preventie pentru o viata sanatoasa”. Ne puteti oferi mai multe detalii despre cursuri si de ce recomandati medicilor de familie sa se inscrie ?

Programul de screening este separat de Programul de Instruire. Recent, in 13 iunie a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul Nr. 537/175 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Conform acestuia, Centrele de informare si consiliere a femeilor privind masurile de prevenire a cancerului de col uterin si de mobilizare a populatiei eligibile pentru testarea Babes-Papanicolaou sunt reprezentate prin cabinetele de asistenta medicala primara aflate in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate pentru furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara. Centrele de recoltare a materialului celular cervical vor fi si cabinete de asistenta medicala primara, indiferent de forma de organizare a acestora, daca vor indeplini cumulativ printre anumite criterii si dovada incadrarii personalului medical care detine documente ce atesta formarea profesionala in domeniul recoltarii materialului celular cervical, ori acest lucru se va obtine prin Programul de instruire pentru preventia cancerului de col uterin, colon si san, “Instruire si preventie pentru o viata sanatoasa”, in care CMR este intr-adevar partener. Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin este exclusiv in competenta Ministerului Sanatatii. In ceea ce priveste Programul de instruire, impreuna cu Unitatea de Implementare din MS, am luat masuri pentru simplificarea procedurii de inscriere prealabila a doritorilor, prin completarea formularului de inscriere si expedierea acestuia la selectiemedicispecialistimedicinafamilie@ms.ro. In acest moment exista peste 100 de formatori medici de familie pregatiti la nivel national, care vor coordona activitatea de instruire in toate judetele tarii.

 

FM: De zece ani sunteti si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Satu Mare. Avand in vedere si experienta dvs. ca instructor formator MF si cea organizationala, cum considerati ca trebuie sa se implice asociatia profesionala in pregatirea medicilor ?

Obiectivele Asociatiei Medicilor de Familie Satu Mare, asa cum au fost enuntate in Statutul de constituire sunt urmate cu rigurozitate:

  • coordonarea programului de pregatire in specialitatea de medicina familiei si de medicina generala prin parteneriat;
  • apararea demnitatii, drepturilor si intereselor membrilor sai;
  • conceperea, initierea si incurajarea temelor si programelor de cercetare stiintifica;
  • partener la formarea si confirmarea medicilor in specialitatea de medicina familiei;
  • participarea, in cadrul legal, la negocierile clauzelor contractului-cadru; realizarea schimburilor de experienta si colaborarea reciproca cu asociatii medicale de acelasi profil sau alte specialitati, din tara si din strainatate;
  • sustinerea si finantarea activitatile publicistice din domeniul medicinii familiei si a medicinii generale;
  • promovarea unui climat deontologic si de probitate profesionala;
  • colectarea si distribuirea de informatii in ceea ce priveste imaginea asociatiei.

Intâlnirile anuale ale medicilor de familie satmareni au constituit baza manifestarii Zilelor Medicale Satmarene, eveniment desfasurat anual in luna octombrie, incepând cu 2004, prilej de comunicari si schimb de informatii intre medici de diferite specialitati, iar incepând cu 2005 prin participarea colegilor de la Universitatea din Debrecen si apoi Pecs, din 2009 si a celor de la Universitatea din Tel Aviv, manifestarea devenind internationala. In octombrie 2012, va avea loc a IX-a editie. Revista Medical Connections/Conexiuni Medicale, la care AMF este co-editor, a implinit sapte ani, o treime din articolele aparute având ca autori medici de familie. In cei 20 de ani de existenta AMF a desfasurat numeroase activitati, insirarea acestora amenintând sa depaseasca spatiul unui interviu. Menirea unei organizatii de acest fel este sa nu se abata de la obiectivele enuntate la infiintare si sa se adapteze permanent la orice situatie, fara sustinerea membrilor totul fiind in zadar.

 

 FM: Sunteti editor sef adjunct al revistei Medical Connections / Conexiuni Medicale, publicata de Colegiul Medicilor Satu Mare si Asociatia Medicilor de Familie Satu Mare, acreditata CNCSIS B+. Ce recomandari aveti pentru medicii de familie care isi doresc sa publice dar nu au incercat pana acum ?

Voi relua o serie de idei prezentate intr-unul din editorialele publicate in revista Conexiuni Medicale. Asistenta medicala primara a avut pana acum o cultura slaba de cercetare formala, cu infrastructura slab dezvoltata si niveluri scazute de participare activa in domeniul cercetarii. Acest lucru a dus la existenta de publicatii mult mai putine fata de alte discipline medicale. Cercetarea este o componenta esentiala pentru cresterea si dezvoltarea continua a domeniului medicinei de familie. Cele mai multe ingrijiri ale pacientului survin in cabinetele medicilor din asistenta primara, dar cele mai multe cercetari se fac in centre medicale universitare. Cabinetul orientat spre comunitate este un laborator ideal pentru studiul pacientilor si problemele lor. Doar unii medici de familie fac cercetare, dar toti utilizeaza lucrarile de cercetare. In ingrijirea zilnica a pacientului, medicii de familie evalueaza, selecteaza, recomanda si explica noile informatii si interventii clinice. Studii notabile au fost realizate in domeniile screening-ului pentru cancer, managementului hipertensiunii arteriale, educatiei diabetului zaharat. Cercetarea in asistenta primara este veriga lipsa in dezvoltarea unui sistem de sanatate de inalta calitate pentru populatie, bazat pe dovezi. “De ce cercetare in medicina de familie?” De fapt, intrebarea este de prisos si poate ilustra lipsa de incredere in sine a acestei discipline. La urma urmei, nimeni nu intreaba de ce este nevoie de cercetare in cardiologie sau hematologie. Medicul de familie, ca prim contact pentru toate tipurile de probleme de sanatate, se ocupa de o varietate mare de probleme, majoritatea in stadii incipiente. Simptomele sunt vagi, prevalenta bolilor grave este scazuta, multe probleme sunt autolimitante, iar comorbiditatile sunt adesea prezente. Ca urmare, luarea deciziilor in asistenta medicala primara este complet diferita de cea din situatiile de ingrijire secundara, deoarece, de exemplu, probabilitatea scazuta reduce valoarea predictiva a numeroase teste diagnostice in medicina de familie.

 

FM: Ce fel de studii pot fi realizate in cabinetul de medicina de familie ?

Cercetatorii in medicina de familie au fost reticenti pana acum in a utiliza studii interventionale, favorizand in schimb studiile observationale. Drept urmare, studiile randomizate controlate in asistenta medicala primara sunt foarte necesare, precum studiile care pornesc de la acuze si simptome comune, studiile cu criteriile de excludere putine si studiile care includ o varietate de pacienti care sunt comparabili cu media populatiei din practica medicinei de familie. Diversitatea populatiei studiate poate fi un avantaj, in loc de a fi o problema. Aceste studii ar trebui sa fie in mod ideal mari, deoarece studiile mici au tendinta de a exagera beneficiul interventiei. Sunt necesare mai multe cercetari specifice in domeniul economico-sanitar pentru a evalua costul si utilitatea interventiilor terapeutice si de diagnostic, precum si pentru a studia echitatea si accesibilitatea la ingrijirea sanatatii, dar si cercetari de diagnostic comunitare pentru a ajuta la descoperirea riscurilor pentru sanatate legate de comunitate si sugestii pentru interventii in ingrijirea primara orientata spre comunitate. Cercetarile in medicina de familie publicate in reviste de medicina generala sunt un indicator bun al calitatii. Desi British Medical Journal include o sectiune dedicata cercetarii asistentei medicale primare, putine reviste de medicina generala se angajeaza sa publice lucrari de cercetare de medicina de familie in mod regulat. Noi o facem, revista Conexiuni Medicale publicând lucrari de cercetare care contribuie la progresul din toate domeniile medicinei. Revista publica de asemenea reviste generale, editoriale si scurte comunicari pe domenii specifice.

 

FM: Pot fi publicate si prezentari de cazuri deosebite ?

Prezentarile de caz sunt acceptate daca prezinta interes crescut si sunt bine investigate. Scrisorile catre editor, in special cele care prezinta o opinie privind un articol publicat anterior sau care prezinta noi date, sunt de asemenea binevenite. Revista are o vizibilitate nationala si internationala prin versiunea electronica pe site-ul www.conexiunimedicale.ro precum si datorita includerii in cadrul schimburilor cu Universitatile nationale si internationale. Obiectivul nostru in urmatorul an este cotarea ISI.

 

FM: Cum apreciati cursurile online oferite de platforma de eLearning FormareMedicala.ro ?

Din pacate timpul nu mi-a permis sa particip la un astfel de curs, dar imi voi face. Premierea acestui program de catre CMR la Gala Medica cred ca este o dovada a aprecierii celor care au participat la cursurile dvs.

 

FM: Ce noi cursuri online ati dori sa fie disponibile pe FormareMedicala.ro ?

Eu personal, din experienta de editor, as dori sa existe cursuri pentru indrumarea in realizarea unei lucrari stiintifice, scrierea unui articol de specialitate, la care colegii sa-si dezvolte cunostintele si mai ales abilitatile pentru publicistica medicala.

 

 Interviu realizat de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dana Zoiteanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: