Interviu | Dl Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan despre bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) si efectele ei

02/03/2013

Interviu | Dl Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan despre bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) si efectele ei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-dl-prof-univ-dr-miron-bogdan-despre-bronhopneumopatia-obstructiva-cronicabpoc-si-efectele-ei/

Dl Prof. Univ. Dr. Miron Bogdan, medic primar de Medicina Interna si Pneumologie, Doctor in Stiinte Medicale a  avut amabilitatea de a ne vorbi despre Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) si efectele ei. Avand o vasta experienta in domeniu,  fiind profesor de Pneumologie la Catedra de Pneumologie a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, dar si  Presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii, dl prof Miron Bogdan trage un semnal de alarma asupra BPOC si implicatiile socio-ecomice ale acestei patologii.

FM: Cum definiti bronhopneumopatia obstructiva cronica?

BPOC este o boala perfida, care debuteaza insidios, iar majoritatea pacientilor ajung prea tarziu la medic. In faze avansate, pacientii cu BPOC sufera enorm, respira greu, nu mai pot fi activi, se topesc pe picioare, le scade forta musculara, unii fac osteoporoza, altii diabet sau depresie. Pentru foarte multi specialisti bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala fascinanta pentru  ca ea este  indeaproape intretesuta cu alte boli cronice, BPOC fiind  una dintre bolile foarte bine exprimate ale  unui context de suferinte inflamatorii globale. BPOC  este o entitate clinica de sine statatoare atat ca boala de plamani , cat si ca boala inflamatorie cronica.

FM: Cum se manifesta BPOC?

Problematica acestei afectiuni este simptomaologia care  se exprima progresiv – insiduos. Principalele simptome si manifestari ale BPOC sunt dispneea de efort si tusea. Tabagismul este principalul risc al bolii – 80 % din bolnavii care sufera de BPOC din cauza fumatului considera ca la 40 – 50 de ani este normal sa nu mai aiba o respiratie la fel de  buna la ca 30 ani si oamenii nu constientizeaza ca sunt bolnavi.

Se considera ca fumatul care indica o bronsita simpla tabagica- omul tuseste si expectoreaza o sputa mica si albicioasa – este responsabil de aceste manifestari si de aceea de foarte multe ori in istoricul  bolii unui pacient intalnim constientizarea bolii  abia in faze avansate. O anamneza atenta a pacientului aduce la suprafata realitatea bolii care exista de cativa  ani.

Din pacate, bornhopneumopatia obstructiva cronica este o boala care atunci cand devine semnificativa, cand produce deteriorari severe ale functiei respiratorii oamenii mai au putin de trait.

FM: Cum se face diagnosticarea acestei afectiuni?

In stabilirea diagnosticului de BPOC radiografia pulmonoara nu este relevanta, spirometria  fiind cea  care sta la baza diagnosticarii. Este un test simplu de respiratie, important este ca lumea sa stie de el, iar corpul medical sa il recomande atunci cand este nevoie.

FM: Comunicarea interdisciplinara este importanta in diagnosticarea BPOC?

La fel ca  in cazul cruciadei impotriva bolilor cardiovasculare cu identificarea factorului de risc si educarea corpului medical, trebuie cu ajutorul comunicarii interdisciplinare  si a campaniilor  de informare sa educam medicii  in a se gandi la BPOC in momentul in care pacientii, fumatori sau nu prezinta simptome caracteristice bolii: respiratie dificila, crize de sufocare, oboseala, lipsa de rezistenta la efort, tuse, expectoratie.

FM: De asemenea, exista mai nou si pentru medicii de familie un curs online despre BPOC pe site-ul FormareMedicala.ro, curs realizat de dvs si colegii dvs, Dr. Dragos Bumbacea, Dr. Daciana Toma, Dr. Razvan Miftode

Cu ajutorul acestor cursuri EMC online si al campanilor desfasurate am reusit sa convingem corpul medical sa puna intrebarea minimala  daca  pacientul fumeaza,  de cand si cat si apoi sa spuna ca fumatul este o boala numita tabagism si ca pot fi ajutati sa se vindece de aceasta. Totodata,  avem in jurnalistii medicali niste parteneri pretiosi  care disemineaza informatii medicale de buna calitate – acest lucru fiind foarte important.

FM: BPOC este o problema de sanatate publica care ridica o serie de probleme socio-economice. Care sunt acestea?

Pe langa problemele pe care le pune subiectul bolnav, BPOC este o boala care ridica o mare problema de sanatate publica cu consecinte de consum de finantare, de mijloace in domeniul sanatatii atat prin costuri directe care sunt cele care decurg din tratamentele care se fac, cat si din cauza spitalizarilor, iar pe de alta parte exista numeroase costuri indirecte care decurg din suferinta pe care o contracteaza oamenii din grupa 50-65 de ani care indiferent de profesiune pierd la nivel populational milioane de zile de activitate din cauza consecintelor BPOC. Oamenii ies prococe din activitatea profesionala, acest luru ducand la pierderi importante pe plan socio- material si de aceea este o problema pe care noi o consideram devaforizata de cuantumul de atentie si cercetare dedicate in raport cu bolile cardiovasculare sau a bolilor metabolice.

FM: In ultimii ani in tara noastra se desfoara campanii de informare si efectuare a spirometriilor. Se vad rezultatele acestor campanii?

In ultimii 7 ani am reusit sa constientizam populatia ca fumatul este un factor de risc pentru aparitia bronhopneumopatiei obstructive cronice.  Acum 9 ani aveam 36%  fumatori din populatia adulta, iar acum avem 24% fumatori constanti si 2% fumatori ocazionali. Am reusit sa reducem cu 12 % numarul fumatorilor in randul populatiei adulte.

Pneumologia romaneasca a fost  pivotul de nastere a programului antitabac , iar Romania este semnatara a tuturor acordurilor internationale in ceea ce priveste lupta impotriva tutunului.Fara o politica activa nu am fi obtinut aceste cifre, Romania stand bine in comparatie cu tarile europene avand in vedere ca lupta impotriva tutunului a inceput abia acum sapte ani.

Interviu realizat de Dorina Pirau

 

Autor: Dorina Pirau

10 Comentarii

 1. Foamete Victoria says:

  Am BPOC cu spirometria39-44%Cu oxigenare la domiciliu obezitate gr3 Diabet tip2 și altele Am dreptul la o indemnizație Handicap?

 2. Maxim Marcela says:

  Soțul meu a avut de două ori TBC iar acum a fost diagnosticat cu BPOC.Nu mai poate munci de doi ani.Cum se poate pensiona?

 3. Cretu daniel says:

  Buna ziua! Am citit toate comentarile postate an legatura cu aceasta boala necrutatoare bpoc an urma unui tbc terminat am fost diagnosticat cu bpoc care ma simt enorm de rau de 8 luni de zile nu stiu ce sa mai fac de muncit nu pot munci ca nu ma tin picioarele,antrebaeea mea este se piate face o pensie cat de mica?

 4. Dinu Nicoleta says:

  Buna ziua ma numesc Dinu Nicoleta sotul meu a fost diagnosticat cu bpoc grad4 gold încă fumează,lucreaza afara paznic la o parcare si se simte foarte rau .intrebarea mea este daca se poate pensiona pe caz de boala .Multumesc anticipat.

 5. Brateanu Maria says:

  Mama mea in vârstă de 74 de ani a fost diagnosticarea cu BPOC nefumatoare,insulino dependenta;a fost internată si a primit tratamentul corespunzator;la externate BPOC ameliorat fara alt tratament de urmat;starea ei este in continuare rea având insuficiența respiratorie; unde ma sfătuiți sa ma adresez? Ce putem face pentru a-i usura suferința? Va multumesc!

 6. gorun says:

  Am bpoc confirmat de pneumolog cu parametri spirometrici normali si totusi am probleme cu respiratia scurta. Care poate fi cauza? Solicit un raspuns de la un specialist sau alta persoana competenta.Multumesc anticipat si astep cuminte.

 7. lili says:

  Sotul meu , in varsta de 42 ani a murit din cauza acestei boli , in trei zile . A facut febra , a refuzat o eventuala internare iar a treia zi a facut stop cardio-respirator . Concluzie : abandonati fumatul pana nu e tarziu !

 8. David Boris says:

  Centre de diagnosticare Bucurest I

 9. ludmila says:

  daca sint bolnava de bronhopneumopatie abstructiva cronica pot sa nasc un copil sau nu?

 10. Andra says:

  L am urmarit pe DL Miron LA o emisiune tvri si este minunat. Mi ar place enorm sa asist LA cursurile sale insa este can departe.nu Stiu ca medic cum este insa pe post de cadru didactic este extraordinar. Felicitari!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: