Interviu conf. dr. Serban Balanescu: Controlul tratamentului in angina pectorala stabila prin medicului de familie

11/12/2013

Interviu conf. dr. Serban Balanescu: Controlul tratamentului in angina pectorala stabila prin medicului de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-conf-dr-serban-balanescu-controlul-tratamentului-in-angina-pectorala-stabila-prin-medicului-de-familie/

balanescuConf.dr. Serban Balanescu, Sef Sectie Cardiologie Interventionala, Clinica Monza, Centrul Cardiovascular Bucuresti, a precizat in ce consta medicina de echipa in tratamentul anginei pectoral stabile prin controlul tratamentului de catre medicul de familie si evaluarea factorilor de risc in tratamentul pacientului.

Interviul integral acordat de conf.dr. Serban Balanescu despre abordarea pacientilor cu angina pectorala in cabinetul medicului de familie si despre comunicarea directa cu medicul specialist in controlul tratamentului

Medicul de familie trebuie sa urmareasca efectele tratamentului

Conf.dr. Serban Balanescu: Exista o tendinta usor neplacuta pentru medici care sunt multumiti ca prescriu pacientului un tratament fara a urmari efectele. Unii pacienti nu beneficiaza de efectul medicamentului daca ele nu sunt prescrise la dozele bune si daca efectul acestora e incomplet.

Un pacient hipertensiv care ia medicamentul hipertensiv insa tensiunea lui ramane mare nu va beneficia de efectului acelui medicament. Sigur tratamentul se ajusteaza pentru a obtine tratamentul dorit.

E acelasi lucru si pentru medicatia antidiabetica si pentru medicatia care se adreseaza colesterolemiei in marea majoritate a pacientilor cu diabet.

Medicul de familie trebuie sa controleze factorii de risc in tratament

Conf.dr. Serban Balanescu: Un alt lucru pe care medicul de familie trebui sa-l faca la pacientul cu angina este legat de controlul factorilor de risc, vorbim de medicamente, de specialisti, de analize imagistice complexe.

Doctorul specialist poate scrie multe retete sau poate trimite pacientul la investigatii scumpe si complicate, doctorului de familie ii revine sarcina foarte importanta din punctul meu de vedere, aceea de a controla cat de bine este nu numai tratat bolnavul ci si cat de bine isi controleaza factorii de risc.

Exemplele de tratament nonfarmacologic al anginei sunt in sarcina primordiala a doctorului de familie

Conf.dr. Serban Balanescu: Medicul de familie trebuie sa urmareasca daca dieta, care e laxa in momentul de fata, este respectata corect, daca pacientul slabeste mai ales daca are greutate excesiva nu la modul excesiv, dar ca pierde ponderal pentru a scapa eventual de sindromul metabolic, obezitatea abdominala care stim bine ca este extrem de nefavorabila pentru sanatatea cardiovasculara.

Trebuie sa urmareasca  daca pacientul nu mai fumeaza, daca isi respecta dieta desodata si daca, mai ales daca e anginos, tratat corect, face efort fizic nu la intensitatea unui om perfect sanatos dar la intensitatea care nu induce angina, dar care ii permite sa isi mentina parametrii biologici si greutatea in limite acceptabile.

Orice boala  in mileniul 3 se ingrijeste in echipa

Conf.dr. Serban Balanescu: Perioada aceea in care doctorul era un diagnostician, un fin evaluator al starii psihice a bolnavului si care putea prescrie de la tratamentul medicamentos la micile interventii chirugicale pe care le facea tot el, aceasta etapa e istorie. Medicina moderna este o medicina de echipa, e o medicina de echipa in centrele tertiare unde echipele de specialisti colaboreaza strans pentru a rezolva bolnavul ischemic.

De la cardiologul tratant pana la cardiologul interventionist si cardio-chirurg echipa rezolva bolnavul si nu un singur medic. Aceasta echipa se largeste cu medicii de baza pentru ca bolnavul se trateaza la spital de catre o echipa, dar trebuie ingrijit si in afara spitalului tot de o echipa.
Medicul de familie are un rol extrem de important in a ingriji aceasta categorie de bolnavi. Bolile cronice se vad in ambulator, mai rar in serviciile tertiare, de obicei in raport cu episoade de acutizare sau de instabilitate.

De ce este importanta formarea continua a medicului de familie

Conf.dr. Serban Balanescu: In tratatele de medicina sau in unele cursuri care se tin la nivel academic informatia e voluminoasa, exhaustiva pentru o problema de altfel complexa. Boala ischemica nu este o boala simpla.

In acest tip de curs pe care l-am dorit adresat medicului de familie a fost important sa furnizam o informatie concisa, actuala, atat cu date de mecanism de boala, de investigatie, de diagnostic de varf, dar si mai ales de tratament actualizat.

Stim bine ca medicina e o stiinta mereu evolutiva, apar ghiduri noi de diagnostic si de tratament care la interval de 3-4 ani aduc noutatile care s-au ivit intre timp din punct de vedere terapeutic sau de investigatie astfel incat acest argument al informatiei concise, digerate, cu actualizarea datelor care exista pana in 2013 sunt un argument pentru un medic sa parcurga un asemenea curs.

Pentru a accesa cursul “Angina pectorala stabila” adresat medicilor de familie, creditat cu 6 puncte EMC, intre autorii caruia este conf.dr. Stefan Balanescu, si pentru a afla mai multe informatii avizate despre abordarea pacientului cu angina pectorala, despre diagnosticul pozitiv si diferential si managementul bolii click aici.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: