Interventie neurochirurgicala in premiera nationala, la Timisoara

04/12/2020

Interventie neurochirurgicala in premiera nationala, la Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interventie-neurochirurgicala-in-premiera-nationala-la-timisoara/

O echipa complexa de specialisti a realizat, in premiera nationala, o interventie dificila de indepartare a partilor afectate de o tumora ale nervilor spinali. Inteventia a avut loc la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara.

“Este un succes al neurochirurgiei romanesti. O astfel de operatie dureaza foarte mult, neurochirurgul trebuie sa aiba rabdare, rezistenta fizica, pentru ca operatia a durat cam sase ore, iar cu anestezie, intubatie si detubatia pacientei s-a ajuns la sapte-opt ore. Este o interventie care iti ocupa toata ziua. Aceasta pacienta nu avea viata. Cand a venit prima data la mine pentru alte metode prin care sa incerc sa-i iau durerea, nu putea vorbi decat intr-o anumita pozitie. In spital, pana la operatie a fost nevoita sa doarma pe scaun, cu mai multe perne sub mana, cu medicatie antalgica de tip morfina ca sa poata dormi cateva minute”, a declarat seful Clinicii de Neurochirurgie a spitalului, Horia Ples, citat de Agerpres.

Din echipa a facut parte si Andrei Brinzeu, un tanar format in Romania si supraspecializat in Franta, tehnica aplicata in aceasta interventie fiind invatata de el la Lyon, sub indrumarea celui care a inventat-o.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

HTA – Actualitati Ghid ESC/ESH

“Este vorba despre o interventie menita sa controleze durerea la o pacienta cu invazia tumorala a nervilor de la brat. Este o interventie pe maduva spinarii in care selectiv se taie partea responsabila de durere. Se face sub microscop operator si dureaza foarte mult pentru ca la fiecare nerv se taie doar partea responsabila de durere, prezervand toate celelalte functii nervoase, astfel incat pacienta nu mai simte durere in bratul respectiv si isi pastreaza majoritatea functiilor pe care le avea inainte. Spun inainte pentru ca nervii erau deja invadati si exista un deficit. Este o interventie cu care sunt obisnuit, pentru ca am lucrat 10 ani in Franta cu profesorul care a inventat aceasta operatie in anii ’70 si cu care am facut cateva zeci de operatii; unele dintre acestea au fost facute doar de catre mine”, a detaliat dr. Andrei Brinzeu, conform sursei citate.

Conducerea unitatii medicale a subliniat importanta acestei interventii si a precizat ca este o premiera nationala.

Etichete: spitalul judetean timisoara, interventie neurochirurgicala

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi