Inteligenta artificiala pentru depistarea precoce a cancerului de piele, la Timisoara

19/10/2022
Inteligenta artificiala pentru depistarea precoce a cancerului de piele, la Timisoara

Inteligenta artificiala pentru depistarea precoce a cancerului de piele, la Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inteligenta-artificiala-pentru-depistarea-precoce-a-cancerului-de-piele-la-timisoara/

Inteligenta Artificiala (AI) folosita in cabinetul de dermatologie al Spitalului CF Timisoara pentru analizarea alunitelor in vederea depistarii precoce a cancerului de piele. Un aparat din Ambulatoriul spitalului realizeaza harta leziunilor la nivelul pielii, transmite unitatea medicala.

Melanomul malign este cea mai agresiva forma de cancer de piele avand o incidenta medie de 10 la 100.000 de oameni. Chiar daca reprezinta doar 4 la suta dintre formele de cancer de piele, poarta cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supravietuire sa fie foarte mica. Boala, insa, poate fi vindecata, daca este diagnosticata din timp.

Pentru aceasta este necesara o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizata o harta a intregii suprafete corporale, prin care se indentifica toate leziunile cu potential de a se transforma in cancer de piele

Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul caruia medicii Spitalului Clinic CF reusesc sa realizeze aceasta “harta a alunitelor” de pe corp.

“Video Dermatoscopul este prevazut cu 2 camere, in fata carora asezam pacientul, in diferite pozitii, pentru a scana intregul corp. Practic, realizam harta leziunilor, a alunitelor, dupa care luam fiecare leziune in parte si o analizam. Imaginile sunt stocate in calculator, astfel ca avem posibilitatea evaluarii si compararii lor in dinamica”, spune dr. Claudia Tirziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Aparatul, care este de ultima generatie, foloseste Inteligenta Artificiala.

“Calculatorul ne ajuta sa aflam dimenisunea, diametrul si simetria leziunii. Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspecta, iar la final avem un “scor” care ne va indica daca vorbim de o leziune benigna sau maligna si ne ghideaza catre schema terapeutica pe care ar fi necesar sa o urmam. Diagnosticul de certitudine este dat, insa, de examenul histopatologic”, mai precizeaza dr. Claudia Tirziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Medicii Spitalului Clinic CF Timisoara recomanda un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Cei care se incadreaza insa in urmatoarele grupe de risc: varstnici, persoane cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple alunite atipice, persoanele care au o expunere constanta la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventeaza saloanele de bronzat ar trebui sa faca mai des asemenea controale medicale.

Medicii mai recomanda o autoevaluare a pielii, facuta acasa, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare si prezentarea la cabinet daca apar leziuni noi sau daca se modifica cele preexistente, ca forma, dimensiune, culoare sau daca exista prurit(senzatie de mancarime) sau durere la nivelul acestora.

Etichete: melanom, cancer de piele, depistare precoce cancer de piele, aparat inteligenta artificiala, spitalul clinic CF timisoara

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: