Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, blocat de urgentele neonatale

03/09/2020
Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, blocat de urgentele neonatale

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, blocat de urgentele neonatale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/institutul-de-urgenta-pentru-boli-cardiovasculare-si-transplant-targu-mures-blocat-de-urgentele-neonatale/

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures, doctorul Horatiu Suciu, sustine ca urgentele neonatale au blocat sectia de terapie intensiva, aceasta nemaiputand sa acopere si alte patologii, dupa ce a fost limitata posibilitatea parintilor de a se adresa clinicilor din strainatate, din cauza pandemiei de Covid-19.

“Odata cu inceputul acestei crize, cu introducerea starii de urgenta, apoi a starii de alerta, in aceasta perioada toata activitatea medicala a fost oarecum afectata si, oarecum justificat, accentul s-a pus pe combaterea si prevenirea infectiei COVID, am fost confruntati cu un aflux foarte mare de situatii de urgenta, aici ma refer la partea de copii cu malformatii grave cardiace, urgentele neonatale. Am operat pe parcursul starii de urgenta 54 de nou-nascuti cu urgente, ceea ce este un efort extraordinar. In continuare acest trend s-a mentinut cam in acelasi ritm, deja putem spune ca activitatea centrului nostru se efectueaza la o turatie maxima si deja sunt semne ca nu mai putem face fata la toate urgentele si la cazurile pe care trebuie sa le investigam, in primul rand, si apoi sa le operam. Saptamana trecuta am operat trei nou-nascuti, au mai venit faxuri si emailuri si din alte centre. Din Timisoara in acest moment avem patru nou-nascuti si un sugar mai mic, care trebuie sa vina in Targu Mures; evident, trebuie sa vina etapizat, fiindca nu avem capacitatea nici noi, nici Clinica de Neonatologie cu care lucram de a-i primi pe toti deodata. Sunt cazuri grele, cazuri incompatibile cu supravietuirea in lipsa unei operatii’, a declarat dr. Horatiu Suciu, potrivit Agerpres.

Doctorul spune ca personalul de la IUBCvT Targu Mures se bucura ca inca poate face fata acestui numar mare de pacienti nou-nascuti cu malformatii cardiace, desi ‘un singur spital, indiferent cat de bine este dotat si cat de performant este si cu o singura echipa, nu poate face fata la acest aflux mare’.

“Ne straduim, rezultatele noastre sunt bune, dar facem fata foarte greu datorita numarului mare de pacienti, neavand posibilitatea sa ii primim pe toti deodata. De aceea, de cele mai multe ori ii rugam pe colegii din teritoriu care trimit sa ii stabilizeze, sa ii urmareasca si apoi sa-i trimita. Nici nu vad o rezolvare in viitorul apropiat decat de a incerca, prin mijloacele pe care le avem, sa operam toate aceste cazuri. Cred ca in acest moment, datorita situatiei particulare in care suntem, in mare masura s-a amputat posibilitatea plecarii in strainatate sau cel putin plecarea in strainatate pentru interventii in aceasta sfera a afectiunilor cardiovasculare neonatale, care este afectata sever. (…) Se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformatii cardiace in Romania, dintre care urgente sunt aproximativ 100. Cam 10% trebuie operati la nastere sau la o perioada foarte scurta dupa nastere; acest lucru se putea face cam la o jumatate dintre ei in institutul nostru, cu o medie de 1-2 pe saptamana. Restul cred ca plecau in strainatate”, a precizat dr. Suciu.

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara sustine ca centrul din Targu Mures este in momentul de fata sufocat si ca autoritatile sanitare ar trebui sa acorde atentie si acestui domeniu medical, pe langa efortul impus de pandemie.

Dr. Horatiu Suciu considera ca aceasta activitate de excelenta trebuie sprijinita prin toate mijloacele, fiindca pe langa urgentele neonatale exista si alte cazuri, care, amanate, risca sa se agraveze.

Continut educational:

“Problema e sa reusim sa facem loc, pentru ca la acest moment terapia intensiva este plina, tot timpul suntem cu terapia intensiva plina, si acest lucru poate fi greu de crezut pentru unii. Dar asa este, se nasc copii multi in Romania si au nevoie de operatii multi dintre ei. Problema cea mai mare este ca avem in evidenta multi copii cu malformatii mai putin amenintatoare de viata in perioada neonatala, care pot fi conduse spre o varsta de 6-7 luni, dar care nu pot fi amanate la nesfarsit si ele se pot transforma la randul lor in urgente si suntem asa, intr-un cerc vicios in care ne autoalimentam cu cazuri grele, pentru ca nu putem sa ne facem o proiectie pentru a face un program operator asa cum ne dorim, acoperitor pentru toate grupele de varsta si pentru toate patologiile. Dar avem un colectiv puternic, experimentat si impreuna facem o strategie astfel incat lucrurile sa mearga bine pana la capat”, a mai subliniat dr. Horatiu Suciu, potrivit sursei citate.

Si seful Sectiei ATI din cadrul IUBCvT Targu Mures, doctorul Sorin Pascan, a subliniat ca in sectia sa sunt ocupate toate paturile si ca urgentele sunt foarte multe.

Potrivit medicului, ceea ce se face in acest moment pe partea de urgente neonatologice sunt interventii vitale, salvatoare de vieti.

Etichete: IUBCvT, malformatii cardiace copii, dr horatiu suciu

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Marian says:

    Bună dimineața aveți dreptate sunteți foarte buni dar pe data de 3 Aprilie 2017 cum a intrat un copil pe picioare și a ieșit Leguma. Cum ați putut lăsa într-un bloc Operator un copil 12 minute fără Oxigen la Creier unde era Pompa care trebuia să îi Oxigeneze Creierul. Aveți Dosar penal pentru Malplax Medical dar văd că se mișcă foarte ușor. Puteți dormi liniștit pe Perna Dumneavoastră cind știți ca un copil normal acum este Leguma ținută într-un pat și într-un scaun cu rotile unde de 3 ani și 7 luni nu mai vorbește nu își poate tine gitul singură sau sa stea în fund singura

  2. Ecaterina Jovmir says:

    Avem nevoie de transplant de cord. Care este modalitatea, lista de asteptare, costul operatiei?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: