Institutul de Oncologie Cluj-Napoca si UBBMed pun bazele unui centru de cercetare a cancerului

31/01/2024
Institutul de Oncologie Cluj-Napoca si UBBMed pun bazele unui centru de cercetare a cancerului

Institutul de Oncologie Cluj-Napoca si UBBMed pun bazele unui centru de cercetare a cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/institutul-de-oncologie-cluj-napoca-si-ubbmed-pun-bazele-unui-centru-de-cercetare-a-cancerului/

Institutul de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN) si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBBMed – School of Health au fondat Centrul Multidisciplinar de Cercetare si Abordare Comprehensiva a Cancerului (Centrul Comprehensiv de Oncologie/ Comprehensive Oncological Center.

Centrul are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectiva complexa si integrativa bio-psiho-sociala (ex. biomedicala, de sanatate, de psihologie si sanatate publica, inteligenta artificiala si tehnologia informatiei).

“Pornind de la o infrastructura competitiva (ex. instalatia radiologica de mamografie tip SENOGRAPHE PRISTINA 3D, imagistica biomedicala avansata etc.), care va fi dezvoltata prin noi proiecte, competentele reunite in oncologie, psihologie & modificari cognitiv-comportamentale, sanatate publica si tehnologii avansate, alaturi de cele din zonele preclinice (ex. biologie clinica, oncogenetica, fizica medicala, chimie clinica, „health economics” etc.), vor fi puse in serviciul pacientilor, initial mai ales pentru „screeningul” si preventia cancerului, dar si pentru noi cercetari exploratorii si aplicative care sa sustina apoi aplicatii inovative in acest segment al sanatatii si al oncologiei in general. Acest Centru va deveni de asemenea un nucleu pentru desfasurarea de activitati academice comune, intalniri academice, cercetari stiintifice, conferinte si simpozioane, cu un accent particular pe aspectele multi/inter/transdisciplinare in domeniul oncologic.”, se precizeaza in comunicat remis presei.

Obiectivele Centrului cuprind multiple aspecte privind abordarea comprehensiva a cancerului:

(1) Promovarea Sanatatii si Educatia pentru Sanatate:
(2) Diagnostic si Tratament Personalizat
(3) Cercetare si Dezvoltare:
(4) Programe Educationale Interdisciplinare
(5) Suport Psihologic si Educational
(6) Cercetare in Psiho-Oncologie si Formare Profesionala
(7) Interventii de Grup si Suport Comunitar
(8) Cresterea satisfactiei populatiei referitoare la nivelul de informare si educatie pentru sanatate cat si a accesului adecvat al acesteia la interventii preventive populationale sau personalizate pe baza stratificarii riscurilor.
(9) Cresterea accesului pacientilor si a increderii acestora in serviciile de diagnostic, tratament, paliatie si suport specifice oncologiei prin implicarea activa a organizatiilor de pacienti relevante.
(10) Pilotarea dezvoltarii si implementarii unei retele functionale teritoriale pentru serviciile de diagnostic, tratament, paliatie, suport si reinsertie sociala aferente principalelor tipuri de cancer care afecteaza cu precadere populatia regiunii Nord Vest.

Centrul are doi co-coordonatori, unul din partea IOCN, prof. univ. dr. Patriciu Achimas, iar unul din partea UBB, prof. univ. dr. Daniel David, urmand ca impreuna sa faciliteze abordarea complexa si integrata a cancerului.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimas, reprezentantul IOCN in acest demers, arata ca „atunci cand cunostintele de medicina sunt puse si intr-un context psihosocial adecvat si sunt dublate de dezvoltari tehnologice, efectele pozitive si/sau inovative pentru oameni sunt mult sporite si asta este ceea ce facem prin acest demers”.

Prof. univ. dr. Daniel David, adauga: „Ma bucur sa vad aceasta dezvoltare in cadrul UBBMed. Este un exemplu de cum trebuie abordata astazi sanatatea in demersuri multi/inter/transdisciplinare, care, reunind abordari biomedicale, psihosociale si de inginerie & tehnologice, pot duce la servicii de sanatate eficiente pentru oamenii in nevoie si la noi inovatii in sanatate, atat etice (prin implicarea stiintelor umaniste), cat si mai usor acceptate de oameni (prin implicarea stiintelor sociale). Un astfel de demers inovativ nu poate fi generat eficient decat printr-un astfel de parteneriat intre o institutie medicala si una academica comprehensiva!”

Etichete: centru de cercetarea cancerului, IOCN, UBBMed

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: