Institutul de Hematologie Transfuzionala: Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasma este un gest discriminatoriu

17/08/2020
Institutul de Hematologie Transfuzionala: Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasma este un gest discriminatoriu

Institutul de Hematologie Transfuzionala: Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasma este un gest discriminatoriu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/institutul-de-hematologie-transfuzionala-acordarea-de-stimulente-pentru-donatorii-de-plasma-este-un-gest-discriminatoriu/

Reprezentantii Institutului National de Hematologie Transfuzionala ‘Profesor Dr. C. T. Nicolau’ considera ca acordarea de sume de bani donatorilor de plasma convalescenta ar putea crea premisele unei discriminari, avand in vedere faptul ca donatorii de sange total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii.

“Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasma convalescenta ar putea crea premisele unei discriminari, avand in vedere faptul ca donatorii de sange total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii’, scrie intr-un comunicat de presa al institutului, potrivit Agerpres.

Activitatea de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana este reglementata de Legea nr. 282/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ‘donarea de sange este un act voluntar, anonim si neremunerat’, iar donatorul de sange este definit ca ‘orice persoana sanatoasa care accepta sa i se preleveze 450 ml de sange, in mod voluntar, anonim si neremunerat’, fiind interzisa orice forma de plata a donatorului de sange, mai transmite sursa citata.

Institutul National de Hematologie Transfuzionala aminteste ca statul roman are obligatia de a respecta reglementarile la nivel european referitoare la donarea de sange, inclusiv respectarea principiilor etice in comertul cu substante terapeutice de origine umana.

Totodata, institutia subliniaza ca donarea de sange este si trebuie sa ramana un act umanitar, iar donatorii isi doresc sa doneze sange din compasiune si ca gest umanitar, nu pentru remuneratii si beneficii.

“A fost nevoie de foarte mult timp si implicare din partea institutiilor statului pentru a promova ideea ca donarea de sange si componente sanguine este un act voluntar de maxima importanta, neremunerat si complet lipsit de intentia de a obtine bani sau alte importante beneficii de pe urma acestuia. In aceasta perioada, in care ne confruntam cu o situatie exceptionala cauzata de pandemie, cu siguranta cei care au depasit cu bine infectarea cu SARV-CoV-2, au sansa de a-si ajuta semenii cu forme grave de boala care se lupta sa supravietuiasca, donand plasma convalescenta”, se explica in comunicat.

De asemenea, potrivit institutului, statul roman, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligatia sa implementeze Directivele europene in termenele si conditiile stabilite de Parlamentul European Incalcarea acestor reglementari ar putea atrage raspunderea statului roman in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, cu toate consecintele legale care decurg din acest fapt. Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasma convalescenta COVID este un gest discriminatoriu fata de donatorii fidelizati de sange si componente sanguine, care, prin gestul lor neconditionat, salveaza zilnic multe vieti.

Etichete: donare de plasma, donare de sange, stimulente financiare donatori de plasma

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: