Inspectorii sanitari au constatat nereguli in Spitalele de Psihiatrie

16/10/2019
Inspectorii sanitari au constatat nereguli in Spitalele de Psihiatrie

Inspectorii sanitari au constatat nereguli in Spitalele de Psihiatrie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inspectorii-sanitari-au-constatat-nereguli-in-spitalele-de-psihiatrie/

Inspectorii sanitari din cadrul directiilor de sanatate publica au finalizat controlul dispus in unitatile sanitare de psihiatrie de catre ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Controlul a vizat calitatea actului medical si a conditiilor igienico-sanitare din unitatile de psihiatrie.

“Este primul control de acest fel in sensul ca pentru prima data s-a stipulat foarte clar ca se verifica calitatea actului medical. Directiile de sanatate publica aveau abilitatea sa verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel incat avem un prim raport. Imediat dupa tragedia de la Sapoca am declansat control la toate unitatile de psihiatrie din tara”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, citata intr-un comunicat de presa.

Inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maxima siguranta cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi si 91 de sectii de psihiatrie din cadrul spitalelor judetenecu 5427 de paturi. Au fost verificate in total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul tarii. Verificarea normelor privind asigurarea conditiilor de igiena generala, a vizat starea igienico-sanitar a fiecarui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele functionale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curatenie si dezinfectie.

“Precizez ca in urma tuturor controalelor au fost luate masuri. Acolo unde a fost cazul si existau suspiciuni de natura penala aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat ca nu trebuie sa incarcam munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea.

In timpul controlului, inspectorii sanitari au constatat structura unui Centru de Recuperare neavizata de MS, asa cum cere legislatia in vigoare.

De asemenea, nerespectarea normelor de amplasarea paturilor in jumatate din unitatile controlate nu respecta ordinul 914/2006.

In unele sectiile si compartimente de psihiatrie controlate s-a constatat ca:

– Nu se respecta normele de amplasare a paturilor, suprafata/pat fiind mai mica de 7m2.
– Nu se respecta numarul de paturi in sectie conform structurii.
– Starea de igiena la nivelul saloanelor este necorespunzatoare, in unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tamplaria ferestrelor si a usilor prezinta vopsea exfoliata. Tavanul si peretii prezinta infiltratii.
– Cladirile prezinta pereti degradati, cu infiltratii si igrasie; in salile de mese, precum si in unele grupuri sanitare, exista placi ceramice lipsa, sparte.
– Nu se respecta normele privind numarul grupurilor sanitare.
– Starea de igiena la nivelul unitatilor era necorespunzatoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzator.
– Nu se asigura materiale de igiena personala pentru pacienti motivul invocat fiind specificul sectiei.
– Nu exista camere de izolare a pacientilor.

De asemenea, in spitalele de maxima siguranta s-a constatat ca:

– Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decat numarul acestora, astfel ca, cea mai mare depasire, aglomerare de pacienti, se afla la Spitalul de maxima siguranta Grajduri, jud Iasi, unde jumatate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.
– Spitalul de maxima siguranta Stei are un grad de ocupare in medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici.
– La spitalul de maxima siguranta Sapoca exista un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe sectia de bolnavi cronici.
– Se constata astfel ca in toate spitalele de maxima siguranta sunt supraglomerate paturile de la sectiile de bolnavi cronici in timp ce in aceleasi spitale, sectiile de acuti au un grad de ocupare de maximum 60% .

In toate spitalele de maxima siguranta exista camere de izolare a pacientilor, dar acestea nu indeplinesc conditiile conform art 8,alin 4,5 si 6 din ordinul 488/2016.

Exista echipa terapeutica conform art 2,alin 2 din Ord 488/2016 care este condusa de un medic psihiatru in toate spitalele de maxima siguranta.

De asemenea, in cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constata ca in sectiile de bolnavi cronici exista un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depaseste 100%. Exemple: Vaslui-114.20%, Olt -109,06%, Neamt -103,22%.

In aceste spitale s-a constatat ca distributia spitalelor de psihiatrie este inegala la nivel inter-judetean, existand o densitate mare de numar de paturi de psihiatrie in orasele foarte mari, cum ar fi: Bucuresti-Ilfov, Iasi, Timisoara si Oradea in schimb sunt 14 judete din Romania in care nu exista niciun spital de psihiatrie ci sectii cu numar mic de paturi in spitalele generale. Exemple de judete fara spitale; Tulcea, Constanta, Dambovita, Bacau, Sibiu, Mures, Gorj, Caras-Severin, Salaj, Satu-Mare, Bistrita-Nasaud.

Tot in spitalele de monospecialitate controlate exista echipa terapeutica condusa de medic psihiatru. Nu exista camere de izolare si acolo unde exista nu sunt conforme cu normele.Nu respecta normele privind amplasarea paturilor in saloane.

Pentru asigurarea protectiei sanatatii, inspectorii sanitari vor continua actiunile de control privind verificarea conformitatii spitalelor de psihiatrie si vor efectua recontroale la unitatile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficiente si abateri de la prevederile legislative in vigoare.

Conform raportului de control privind calitatea actului medical si a conditiilor igienico sanitare in spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sanctiuni contraventionale, din care 48 de amenzi in valoare de aprox. 144 000 lei si 67 de avertismente. In toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului pana la 31.12.2019

“Cred ca acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim – reforma in cadrul psihiatriei”, a mai precizat Pintea.

Etichete: spitale psihiatrie, controale spitale, paturi psihiatrie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: