INSP | Metode de combatere a cancerului: Preventie primara, screening si depistare precoce

03/02/2023
INSP | Metode de combatere a cancerului: Preventie primara, screening si depistare precoce

INSP | Metode de combatere a cancerului: Preventie primara, screening si depistare precoce

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-metode-de-combatere-a-cancerului-preventie-primara-screening-si-depistare-precoce/

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) se alatura efortului global de combatere a cancerului, militand pentru solidaritate cu toti semenii diagnosticati cu cancer si familiile acestora pentru a elimina inegalitatile de acces la servicii de sanatate de egala calitate si siguranta, potrivit unui comunicat transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului.

“Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc, in fiecare an, la data de 4 februarie, pentru a atrage atentia asupra necesitatii de a intensifica si consolida efortul de combatere si control al acestei maladii. Preventia primara, screeningul si depistarea precoce inca de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a bolii. Intr-un efort fara precedent, Uniunea Europeana a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, al carui parcurs de implementare in perioada 2021-2025 a fost publicat. O initiativa emblematica din cadrul Planului European de Combatere a Cancerului este Registrul European al inegalitatilor in domeniul cancerului ce ofera date solide si de inalta calitate cu privire la prevenirea cancerului si la ingrijirea pacientilor oncologici, care permit identificarea tendintelor din statele membre si din regiuni, precum si a disparitatilor si inegalitatilor dintre acestea. Profilele de tara privind cancerul au fost lansate in cadrul Conferintei ” Echitate, Excelenta si Inovatie – ingrijire moderna pentru toti” organizata de Presedintia Suediei la Consiliul Europei impreuna cu Comisia Europeana.”, transmite INSP.

Potrivit sursei citate, raportul privind inegalitatile in cancer este oglinda de moment a ceea ce s-a realizat in Uniunea Europeana, dar si in fiecare dintre statele membre in domeniul preventiei si ingrijirii cancerului. In ceea ce priveste raportul de tara pentru Romania, acesta este o analiza de situatie care ar trebui sa ghideze atat politicile de sanatate si in egala masura, directionarea resurselor catre acele regiuni, grupuri de populatie care sunt cele mai lipsite de acces la servicii preventive si curative de calitate si sigure.

Rata de mortalitate prin cancer, cu 7% mai mare decat media UE

Cancerul este a doua cauza principala de deces in Romania, dupa bolile cardiovasculare, reprezentand 19% din totalul deceselor. In anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer in Romania. Rata de mortalitate prin cancer standardizata in functie de varsta a fost cu 7% mai mare decat media UE in anul 2019 si a avut un progres foarte modest fata de anul 2011 comparativ cu media UE, arata profilul de tara privind cancerul – Romania 2023, publicat pe 1 februarie 2023 (https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/profil-de-tara-privind-cancerul-romania-2023_20726aa6-ro).

Mortalitatea prin cancer este peste media UE (264 la 100.000 de locuitori fata de media de 247) si a crescut pentru sase tipuri de cancer din anul 2000 (cancer de san, pancreatic, de prostata, colorectal, hepatic si al vezicii urinare).

Factori de risc

Principalii factori de risc care au contribuit la povara globala a cancerului in 2019 au fost factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea si obezitatea) si factorii de mediu. Prevalenta majoritatii factorilor de risc de cancer este mai mare in Romania decat in alte tari ale UE, ceea ce indica necesitatea intensificarii eforturilor de a reduce prevalenta factorilor de risc pentru cancer.

“In ultimii cinci ani, Romania a depus eforturi si a alocat resurse pentru dezvoltarea unor programe de screening populational (screening oferit unei populatii-tinta specifice expuse riscului) pentru cancerul de col uterin, de san si de colon, elaborand si punand in aplicare programe-pilot finantate din fonduri UE. Aceste programe-pilot au ca obiective dezvoltarea infrastructurii si elaborarea ghidurilor nationale de screening formarea profesionistilor din domeniul sanatatii si adresarea cu prioritate a grupurilor de populatie vulnerabila.”, mai precizeaza INSP.

Se preconizeaza ca rezultatele programelor-pilot de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de san si cancerul de col uterin, aflate in curs de dezvoltare, vor demonstra fezabilitatea extinderii lor la nivel regional si national dupa 2023.

Printre principalele provocari se numara asigurarea adecvata cu personal, indeplinirea standardelor de calitate ale programelor de screening si asigurarea continuitatii serviciilor.

INSP: Militam pentru ca preventia sa primesca atentia cuvenita

Totodata, potrivit Institutulul National de Sanatate Publica, se estimeaza ca pana in anul 2035, numarul de imbolnaviri de cancer in Uniunea Europeana va creste cu 24%, astfel ca aceasta boala va deveni principala cauza de deces.

“In egala masura, militam pentru ca preventia sa primesca atentia cuvenita, pe masura importantei sale. Preventia reprezinta interventia de sanatate publica cel mai cost-eficienta si sustenabila pe termen lung de control al cancerului. Codului European de Lupta contra Cancerului, cuprinde un set de 12 recomandari prin care fiecare dintre cetateni isi poate reduce riscul individual de boala, iar la nivel populational poate evita peste 40% din cancere.”, a mai precizat sursa mentionata.

Etichete: preventie cancer, factori de risc cancer, screening cancer, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: