INSP: Luna Nationala de Informare despre Vaccinare
INSP: Luna Nationala de Informare despre Vaccinare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-luna-nationala-de-informare-despre-vaccinare/
Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si al directiilor de sanatate publica, se alatura Saptamanii Europene a Vaccinarii, 23-29 aprilie 2023, dedicand intreaga luna aprilie desfasurarii campaniei “Luna Nationala de Informare despre VACCINARE”, prilej de a creste gradul de constientizare cu privire la importanta vaccinarii in prevenirea bolilor.
“Bolile infectioase precum hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul, au reprezentat, in trecut, importante cauze de deces. Dezvoltarea vaccinurilor, prin imunizarea activa, a oprit raspandirea infectiilor, a salvat vieti, a eliminat si chiar a eradicat in anumite regiuni ale lumii unele boli grave.”, transmite INSP intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, imunizarea prin vaccinare este cea mai sigura metoda prin care parintii isi pot proteja copiii impotriva unor boli infectioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsiva, difteria, tetanosul, hepatita virala B.
“In cazul in care un copil vaccinat va contracta un agent patogen, sistemul lui imunitar va sti sa reactioneze, sa lupte impotriva infectiilor, va fi pregatit pentru a combate rapid si eficient boala.”, mai precizeaza INSP.
In fiecare an, la nivel mondial, vaccinarea previne aparitia a 2,7 milioane de cazuri de rujeola, 1 milion de cazuri de tuse convulsiva si 2 milioane de cazuri de tetanos neo-natal.
Stiati ca:
⁕ Datorita vaccinarii, variola a fost eradicata complet? Inaintea aparitiei vaccinului aceasta boala a omorat milioane de oameni?
⁕ Datorita vaccinarii impotriva rujeolei, in perioada 2000 – 2018 numarul deceselor cauzate de rujeola la nivel mondial a scazut cu 73 % evitatandu-se astfel 23 de milioane de decese?
⁕ Incepand din anul 2020, singurele si ultimele cazuri de poliomielita au fost constatate in Pakistan si in Afganistan? Vaccinul impotriva acestei boli infectioase, a fost dezvoltat si introdus pe scara larga in anul 1955.
“Astazi, avem avantajul de a beneficia de efectele acestor vaccinuri si de a ne proteja viata. Daca oamenii ar inceta sa se mai vaccineze, aceste boli si epidemiile asociate ar putea reveni. (…) Fiecare doza de vaccin recomandata este importanta pentru a va proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Prin vaccinare contribuiti, atat la binele dumneavoastra sau al copilului cat si la binele unei intregi comunitati. Atunci cand un numar mare de persoane se vaccineaza se obtine imunitatea de grup, situatie in care bolile nu se mai pot raspandi cu usurinta de la o persoana la alta.”, mai precizeaza INSP.
Calendarul national de vaccinare pentru fiecare grupa de varsta, AICI
Etichete: vaccinare, imunizare copii, preventie boli infectioase, INSP
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii