INSP: In Romania, 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infectiei cu HPV

04/03/2024
INSP: In Romania, 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infectiei cu HPV

INSP: In Romania, 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infectiei cu HPV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-in-romania-137-din-cancerele-diagnosticate-sunt-asociate-infectiei-cu-hpv/

In Romania, se estimemeaza ca 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infectiei persistente cu HPV.

La data de 4 martie se marcheaza Ziua Internationala de Constientizare a Infectiei cu HPV (Human Papillomavirus) si are ca scop promovarea de informatii si cunostinte privind infectia cu HPV, calea de transmitere, afectiunile pe care aceasta le produce si metodele de preventie a infectiei si a bolilor cauzate de infectia persistenta cu virusul papilloma uman.

Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala, majoritatea persoanelor active sexual se infecteaza cel putin o data de-a lungul vietii. Jumatate din aceste infectii se produc cu tulpinile HPV de risc inalt. In marea lor majoritate infectiile cu HPV se vindeca de la sine, fara urmari, insa in anumite cazuri acestea devin persistente si pot produce leziuni cu evolutie maligna.

Infectia persistenta cu HPV este asociata cu aparitia cancerului de col uterin si alte 5 tipuri de cancer:

• cancer anal – in peste 90% din cazuri;
• cancer orofaringian -1 din 3 cazuri este produs de infectia cu HPV;
• cancer vaginal – in 4 din 5 cazuri;
• cancer vulvar – aproximativ jumatate din cancere sunt asociate infectiei cu HPV;
• cancer penian – peste 50% din cancerele peniene sunt asociate infectiei cu HPV.

“Vaccinarea impotriva infectiei cu HPV este sigura si eficace, cu beneficii pentru sanatate pe termen lung. Se recomanda ca vaccinul sa fie administrat atat fetelor, cat si baietilor, incepind cu varsta de 11 ani, inainte de inceperea vietii sexuale”, transmite INSP.

Scaderea incidentiei cancerelor prevenibile prin vaccinare si cresterea acoperirii vaccinale impotriva HPV reprezinta un obiectiv al Planului European de Cancer.

Institutul National de Sanatate Publica s-a alaturat consortiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), alaturi de 18 tari europene si 34 de organizatii partenere, pentru a contribui la cresterea capacitatii Statelor Membre de a implementa programe de vaccinare impotriva infectiei cu HPV consolidate si sustenabile. De asemenea, proiectul PERCH contribuie la implementarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Etichete: HPV, infectia cu HPV, vaccinare anti HPV, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: